În ciuda opozanţilor şi a protestatarilor din stradă, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, "pe repede înainte" modificările dorite de coaliţia PSD-ALDE-UDMR la controversatul Statut al judecătorilor şi magistraţilor. Reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE-UDMR au votat şi un proiect ce modifică legea ANI, care şterge interdicţiile pentru cinci parlamentari găsiţi în conflict de interese. Ambele proiecte au fost adoptate într-o ședință ad-hoc, la finalul ședinței solemne organizată în memoria Regelui Mihai.

Judecătorul răspunde

În ce privește Statutul magistraților, au fost votate cu 179 voturi "pentru" şi 90 voturi "împotrivă" inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlaţi ierarhic şi că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor care produc prejudicii prin rea-credinţă sau gravă neglijenţă. În următoarea etapă, proiectul de lege va merge la Senat. Cu toate că votul final asupra textului trebuia dat marţi, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui.

Agenția de știri Mediafax notează că propunerea legislativă care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a primit aviz favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiţiei şi a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, în ciuda opoziţiei PNL şi USR.

Cea mai importantă modificare adoptată de deputaţi la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraţilor. Textul amendamentului nou introdus este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

„Cine greșește plătește”

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a precizat, luni, că nu înţelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraţilor.

„Am introdus şi răspunderea magistraţilor. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greşeşte plăteşte să se aplice şi magistraţilor? Noi am spus de la început - dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plăteşte, statul să aibă posibilitatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului şi procurorului”, a mai spus Iordache.

Biroul Permanent al Senatului a stabilit luni și calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a modificărilor aduse legii ANI.

Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, pe 18 decembrie.

Modificări cu fluierături și aplauze

De altfel, reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE-UDMR au votat şi un proiect marca Florin Iordache, promotorul controversatelor ordonanțe ce modifică legile penale: cel care şterge interdicţiile pentru cinci parlamentari găsiţi în conflict de interese.

Potrivit Digi24.ro, legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri.

Deputaţii Opoziţiei au fluierat în timp ce se dădea votul. În replică, la final, la anunţarea rezultatului, parlamentarii PSD au aplaudat, notează Mediafax.

Legea care modifică Legea ANI, de asemenea criticată de Opoziţie, prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

”A început sfârşitul democraţiei în România. Se pune pumnul în gură opoziţiei pentru că ne-am permis, vezi Doamne, să cerem ca Parlamentul României să fie o tribună a dezbaterii legilor, nu una care, pe repede înainte, să treacă legi care ştirbesc independenţa Justiţiei. Deşi PSD ne tot spune, împreună cu ALDE, că nu este nicio grabă la legile Justiţiei, Comitetul liderilor, la propunerea PSD, a adoptat o modificare a programului de lucru, astfel încât votul final pe două legi foarte importante - Legea ANI, cea prin care o serie de deputaţi şi senatori din coaliţia majoritartă care au decizii definitive şi probleme grave cu ANI, cu mandatul lor, sunt curăţaţi, precum şi modificarea Legii 303, exact proiectul de lege care s-a votat şi nu s-a dezbătut în plen”, a declarat liderul deputaţilor USR, Cristian Seidler.

Imediat după ce anunţul a fost făcut, în Bucureşti, oamenii au ieşit din nou în stradă să protesteze.

Votul a fost dat imediat după ce Parlamentul l-a comemorat pe Regele Mihai. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, într-o şedinţă solemnă comună pentru comemorarea regelui Mihai. La eveniment au participat presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, custodele Coroanei regale, si patriarhul Daniel. "Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. (…) Începe un nou timp al Casei Regale. Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi Regele Mihai, voi închina munca mea tuturor romanilor", a spus principesa Margareta.