Doar 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă în ţară, cu 10% mai puţin faţă de 2017, potrivit unui studiu realizat la iniţiativa RePatriot. Aceştia s-ar întoarce de dragul familiei, prietenilor şi vieţii sociale.

Potrivit Mediafax.ro, studiul a fost făcut pe un eşantion de 1.810 persoane din mai multe ţări ale UE, precum şi în SUA şi Canada. 

"Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând sunt cele sentimentale, familia, prietenii, viaţa socială, dar îşi doresc de asemenea să investească în Romania. (...) 5% îşi doresc şi oportunităţi pe piaţa muncii", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Concret, în privinţa motivelor, cei mai mulţi dintre românii plecaţi vor să se întoarcă din motivul "vreau să fiu din nou acasă", în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%, notează aceeaşi sursă.

Cel de-al doilea motiv ar fi dorinţa de a fi alături de cei dragi, în proporţie de 46%. Pe locul trei este dorinţa românilor de a face ceva pentru a ajuta România (29%).

La polul opus al se poziţionează motivele îmbunătăţirii nivelului de trai din România şi oportunităţile pe piaţa muncii din România, cu doar 5 procente, pentru fiecare dintre categorii.

În acelaşi studiu, citat de Mediafax.ro, respondenţii au fost întrebaţi şi de ce nu ar mai dori să se întoarcă. Motivele sunt corupţia, viaţa politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai şi din nou, lipsa oportunităţilor în România.

"Alte procente care au reieşit din acest studiu se referă la persoanele din afara ţării care şi-ar dori sa revină în România şi sa investească : 46%, în scădere fată de anii trecuţi (...) Creste procentul oamenilor care cred că nu se va îmbunătăţi nimic în România, respectiv 29%, faţă de 26% în 2017", a precizat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Reprezentanta RePatriot a amintit că foarte mulţi români sunt plecaţi. "Populaţia activă a României care se află în străinătate este în proporţie de 21,4%, aproape de 5 ori mai mare decât media UE care se află la 3,9% si mai mare decât alte ţări precum Lituania, Croaţia, Bulgaria care au procente între 13 şi 15%", a subliniat Adela Jansen.

Adela Jansen a mai făcut referire şi la numărul studenţilor plecaţi să studieze în afară, aflat în continuă creştere: "În 2007 erau înregistraţi 800 de studenţi la universităţile din afară, în 2018 37.000. Nişte cifre îngrozitor de alarmante".