Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat, marţi seară, că va propune Guvernului adoptarea, până la sfârşitul acestui an, a unei Ordonanţe de Urgenţă care va modifica din nou Codul Fiscal.

Taxe mai mari, rate mai mari

Una dintre noutăţi este introducerea unei „taxe pe lăcomie” în cazul băncilor, criticate duminică de şeful PSD, Liviu Dragnea. Potrivit hotnews.ro, noua taxă „se va aplica la nivelul ROBOR”, la niveluri diferite. Astfel, la un nivel al ratei de 1,5%, „taxa pe lăcomie” va fi zero, la 1,51% - 1,7% suprataxa va fi 0,2%, la 1,71 – 2,5% de 0,4%, la 2,51% - 3% de 0,6%, iar la 3,01% - 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa va crește cu câte 0,3 puncte procentuale.

Conform ministrului de finanțe, Guvernul ar urma să încaseze în plus 3,6 miliarde de lei din această taxă, dacă se depășeste pragul de 1,5%.  „În funcție de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Teodorovici, adăugând că introducerea noii taxe are ca scop „protejarea românilor”: „Este o propunere care să protejeze românul”.

Pe de altă parte, unii specialiştii în economie consideră că băncile vor plăti noua taxă din scumpirea creditării, ceeea ce ar însemna că vor creşte ratele pentru cei care au împrumuturi, dar şi că această măsură ar urma să provoace ea însăşi majorarea ROBOR.

Noi Fonduri

Ministrul de Finanţe a declarat şi că va fi înfiinţat Fondul de Investiţii Locale în valoare de 10 miliarde de euro anunţat cu o săptămână în urmă de şeful PSD, Liviu Dragnea. Din spusele sale se înţelege, însă, că administraţiile locale care vor apela la noul Fond nu ar mai putea beneficia de finanţări şi prin PNDL. „Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două componente în același timp”, a spus Teodorovici. El a adăugat că Fondul va putea finanţa şi investiţii ale universităților.

De asemenea, ministrul a spus că „un alt instrument” financiar va fi un fond „legat de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat”, iar altul un fond „referitor la stațiunile balneare”, pentru modernizarea cărora va exista o alocare bugetară „de aproximativ 310 milioane de lei”.

Scumpiri la ţigări, banii la Guvern

Teodorovici a spus că „un alt subiect ar fi cel (...)  referitor la asigurarea pensiilor și salariilor”, în sensul că „de la 1 septembrie (n.r. – 2019) punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei”, în timp ce „pentru sectorul de educație, salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era în legea salarizării pentru 2022”.

Totodată, ministrul a spus că „nu se măresc taxele pe viciu”, dar încasările vor intra nu la Ministerul Sănătăţii, ca până acum, ci la Ministerul Finanţelor, „care alocă la sănătate, cultură”. Totuşi, el a spus că „o să regăsiți (n.r. – în viitoarea OUG) și o prevedere legată de majorarea accizelor la tutun”, care ar fi „o recalculare”.

Va urma

Teodorovici a anunţat şi „stabilirea unui plafon la gaze naturale”, deoarece „din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România”, astfel încât „se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”.

În ce priveşte Pilonul II de pensii, ministrul a anunţat că intenţionează reducerea la 1% a comisionului de administrare, dar şi posibilitatea ca orice asigurat să-şi retragă banii după 5 ani de contribuţii, cu un „comision de retragere de 2%”.

„E o Ordonanță cu foarte multe prevederi. Toate acestea, colegii mei miniștri care le-au propus vor ieși să se le prezinte”, a mai spus ministrul Finanţelor.