O înşelăciune cu autoturisme de lux la mâna a doua, derulată pe teritoriul mai multor ţări din Europa de Est, face victime printre cumpărători, de ani buni, fără ca autorităţile naţionale sau transfrontaliere să o poată stopa.

Printre victime era cât pe ce să se numere și un bărbat din Alba Iulia, care s-a salvat, însă, numai pentru că s-a documentat înainte de a cădea în capcană.

Schema este simplă: ofertă atrăgătoare (nu chilipir bătător la ochi), vânzătorul (doctor sau angajat la o multinațională – persoană care inspiră încredere) nu răspunde decât la mesaje, mașina tocmai s-a vândut, datele dealerului și un voucher.

Pe forumurile de profil, povestea se repetă de mai multe ori, din 2015 încoace, dar diferă website-urile și numele vânzătorului din anunțul inițial.

Totul începe cu un anunț postat pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de anunțuri auto românești (în cazul nostru). Mașinile „momeală” nu sunt neapărat chilipiruri, dar sunt în stare bună și în general au foarte multe dotări, ceea ce atrage atenția.

La numărul de telefon indicat nu răspunde însă nimeni. La un mesaj transmis, vine și răspunsul, de pe un număr scurt, 1745: „Bună ziua, nu sunt în țară, dacă vă mai interesează Audi A5 2.0tdi din 2015, scrieți un email la puscasmihai4@gmail.com și vă ofer detalii despre mașină”.

Citește mai multe detalii în articolul „ATENȚIE: ”Țeapă poloneză” cu mașini second-hand. Vezi ce metodă folosesc escrocii