Primarul din Târgu Mureş a făcut o propunere privind restricţionarea cuplurilor care vor să aibă copii, nemulţumit fiind de dublarea alocaţiei. Dorin Florea a scris pe pagina sa de Facebook că este nevoie de "introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii".

Pentru hotnews.ro, edilul a mai afirmat că "ţiganii sunt o problemă serioasă a României". Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în acest caz. 

Viitorii părinţi ar trebui să facă dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile, a unei situaţii financiare acceptabile. De asemenea, spune Florea, viitorii părinţi trebuie să aibă un nivel de educaţie minim stabilit prin lege şi, totodată, ar trebui stabilită o vârstă minimă la care un adult să devină părinte.

"În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posibilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus. Cred că nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc", a scris primarul din Târgu Mureş pe Facebook.

Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea le-a spus jurnaliştilor că propunerea sa nu este "radicală deloc". El a mai afirmat că "statul încurajează nemunca" şi că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame "pentru banii de alocaţie". Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea romă, susţinând că, dacă se vor impune astfel de condiţii, "o să intre frica în ei" şi n-or să facă copii doar pentru bani.

"Eu am (la Tg. Mureş-n.r.) cel mai mare număr de ţigani din ţară (...) Ţiganii sunt o problemă serioasă a României şi ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel", a spus el, precizând că "dacă văd trei copii la cerşit, în reţele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat şi să las pe seama Justiţiei".

El a mai adăugat că în cazurile în care condiţiile nu s-ar respecta, copiii ar fi luaţi în grija statului şi ar fi educaţi, operaţiune care ar putea fi de succes pentru "că nu se deosebesc cu nimic de ceilalţi".

Întrebat dacă propunerea sa nu va fi calificată drept una nazistă, Dorin Florea a răspuns: "Mă doare în fund de mediocritatea abjectă a celor care spun asta".

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat după declaraţiile primarului din Târgu Mureş pentru discurs de ură pe criterii de clasă socială şi etnie, a declarat pentru HotNews.ro, şeful CNCD, Asztalos Csaba.