Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), este convins că în România bântuie "antimaghiarismul şi spiritul naţional comunist", referindu-se explicit la conflictul din Valea Uzului, dintre maghiari şi români, unde românii ar fi avut "sprijinul evident al Guvernului", dar şi al bisericii.

"Patriarhul Daniel, în numele Bisericii Ortodoxe Române, trebuia să se delimiteze de incidentul agresiv, naţionalist şi şovin care a avut loc pe Valea Uzului", a spus Tőkés, într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Oradea. 

Europarlamentarul s-a referit la cimitirul care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, care se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte, generând ciocniri între români şi maghiari.

Europarlamentarul susţine că în Valea Uzului românii au ocupat cu forţa cimitirul din Valea Uzului, "cu sprjinul evident al Guvernului şi cu dirijarea colonelului Sebastian Cucoş, vice-comandantul Jandarmeriei, şi cu consimţământul ministrului de Interne, Carmen Dan".

Tőkés a descris drept "scandalos" incidentul, care îi aminteşte de "martie negru din Târgu Mureş, în urmă cu 30 ani". Considerăm că aceste evenimente au însemnat o dură provocare a comunităţii maghiare. Se vede că celor care au invadat cimitirul militar nu le pasă de eroi, ci mai mult de scandal," a spus Tőkés, care l-a catalogat drept făţarnic şi ipocrit pe preşedintele Iohannis, care, în timpul incidentului, la Bucureşti "se lăuda cu multiculturalismul din România".

"În realitate, statul de drept european este într-o situaţie jalnică în România, putem spune în termeni generali, dar în special privind situaţia comunităţii maghiare. Putem spune că România lui Dragnea şi a lui Tăriceanu se află mai departe de Europa ca niciodată de la schimbarea de regim încoace", a spus Tőkés.

În conferinţa de presă, Tőkés a făcut referire şi la preoţii ortodocşi care au oficiat slujba religoasă la inaugurarea monumentului românesc ridicat în cimitir. "Ar fi foarte binevenit ca Patriarhul Daniel să se delimiteze de cele petrecute în Valea Uzului, mai ales de participarea preoţilor ortodocşi la această inaugurare forţată a monumentului eroilor români în dauna cimitirului militar maghiar din această vale", a spus europarlamentarul.

Pe de altă parte, Tőkés a apreciat scuzele prezentate de Papa Francisc comunităţii romilor, adăugând însă că la fel ar trebui să-şi ceară scuze statul român şi Biserica Romano-Catolică de la ceangăii "asimilaţi în mod forţat în Moldova", cărora, până în acest an, le-a fost interzisă oficierea liturghiei în limba lor maternă.

Europarlamentarul şi-a exprimat satisfacţia recunoaşterii sacrificiului şi beatificării celor şapte clerici martiri ai Bisericii Greco-Catolice, dar regretă că nici măcar nu a fost pomenit numele episcopului Márton Áron, care, laolaltă cu capii Bisericii Greco-Catolice, "a suferit în timpul ateismului comunist şi merita să fie măcar amintit şi apreciat împreună cu clericii români la festivitatea din Blaj".