Operaţiunile de salvare a celor 12 copii şi a atrenorului lor de fotbal, care au rămas captivi într-o peşteră din Thailanda pentru mai bine de două săptămâni s-au terminat cu succes în cursul zilei de marţi. Cu toţii au fost scoşi la suprafaţă în siguranţă şi transportaţi la spital, pentru investigaţii medicale.

Familiile lor au voie să îi viziteze, însă le este interzis să îi sărute ori să-i îmbrăţişeze, până când medicii nu vor vedea rezultatele complete ale analizelor.

Digi24.ro scrie că ultimii opt băieţi salvaţi marţi din peşteră au o stare generală bună de sănătate, dar medicii sunt precauţi şi le-au făcut un set complet de analize, pentru a se asigura că aceştia nu au luat vreo infecţie sau vreun virus periculos în cele două săptămâni petrecute în peşteră.

Potrivit Digi24, grupul a stat în peşteră, în total, 17 zile. Operaţiunile de salvare au durat trei zile, la ele participând 19 scafandri. Patru dintre aceştia au rămas în urmă, dar s-au întors cu bine din subteran.

Misiunea de salvare a fost contracronometru, dat fiind că începând de miercuri se întorc ploile şi existA şansa ca locul în care echipa de fotbal şi-a găsit adăpost să fie inundat complet.

Cei 12 băieţi au intrat în peştera din nordul Thailandei în data de 23 iunie, împreună cu antrenorul lor de fotbal, alături de care mergeau deseori în drumeţii. Cei 13 au rămas blocaţi în subteran după ce ploile puternice au inundat peştera. Thailanda traversează acum sezonul musonic. Aceştia au fost găsiţi în data de 2 iulie, iar autorităţile au luat în considerare inclusiv varianta de a-i lăsa în peşteră până în octombrie, la sfârşitul sezonului musonic. În scurt timp au realizat că acest scenariu nu este posibil, existând un mare pericol ca peştera să fie inundată complet.

Digi24.ro mai scrie că misiunea de salvare a fost extrem de dificilă, în condiţii infernale şi pentru scafandri şi pentru prizonierii adâncurilor. Fiecare băiat a fost îmbrăcat cu un costum special şi prins între doi experţi. Salvatorii au vrut să fie siguri că dacă unul dintre ei cedează, copiii sunt în siguranţă. În plus, pentru că fotbaliştii sunt slăbiţi şi dezorientaţi după atâtea zile de stat în subteran şi întuneric, unul dintre experţi poartă şi tubul de oxigen al fiecărui copil, pentru ca acesta să depună cât mai puţin efort.

Între timp, primii copii ajunşi la spital încep să îşi revină de pe urma calvarului din subteran.

"De dimineaţă ne-au spus că le este foame şi au cerut orez cu busuioc şi carne de porc. Încă trebuie să rămână izolaţi de părinţi şi de alte persoane pentru a-i feri de eventuale infecţii", declară Narongsak Osottanakorn - coordonatorul operaţiunii.

Pe lângă tratamentul menit să le refacă imunitatea şi să combată subnutrirea şi deshidratarea ultimelor două săptămâni, copiii primesc şi consiliere psihologică, pentru a trece mai uşor peste trauma captivităţii.

Autorităţile au făcut publice şi numele celor surprinşi în peşteră: Ekkapol Ake Chantawong, 25 de ani, antrenor de fotbal; Adul Sam-On, 14 ani, elev în clasa a VIII-a la şcoala Ban Wiang Phan,  din districtul Mae Sai; Natthawut Thakhamsai, 14 ani,  elev în clasa a VIII-a la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Pipat Phothi, 15 ani, elev la şcoala Ban San Sai; Panumas Saeng-Dee, 13 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Duangphet Promthep, 13 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Chanin Viboonrungruang, 11 ani, elev la şcoala Mae Sai Kindergarten; Akarat Wongsukchan, 14 ani, elev la şcoala Darunratwitthaya; Peerapat Somphiangjai, 16 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Ponchai Khamluang, 16 ani, elev la şcoala Ban Pa Yang; Prajak Sutham, 14 ani, elev în clasa a VIII-a la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Somjai Jaiwong, 13 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Mongkol Boonpiam, 13 ani, elev în clasa a VII-a, la şcoala Ban Pa Muat.