Reuniţi sâmbătă în congres la Cluj-Napoca, liderii UDMR au decis că steagul Ungariei este un simbol naţional propriu al maghiarilor din România, la fel ca steagul Ţinutului Secuiesc, imnul Ungariei şi imnul Ţinutului Secuiesc, scrie mediafax.ro.

Decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Liderul Grupului UDMR din Senat şi, totodată, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a declarat la congres că aceste simboluri naţionale pot fi folosite oriunde unde trăiesc membri ai naţiunii maghiare.

„Membrii naţiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din ţara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic şi cu comunitatea maghiară din România. Fiecare naţiune îşi are propriile simboluri, la fel au şi maghiarii. Aceste simboluri naţionale pot fi folosite liber nu doar în ţara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei naţiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare - tricolorul roşu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol naţional este considerat steagul secuiesc, dar şi imnul nostru naţional (Imnul Ungariei – n.a.) şi imnul secuiesc”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii maghiare din România aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri.

Scandalul din Bihor

În prezent, legislaţia românească permite arborarea steagurilor unor ţări străine numai în anumite condiţii. Potrivit Legii 75/1994, „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”.

De altfel, hotărârea delegaţilor UDMR vine în contextul în care, aşa cum se ştie, la sediul organizaţiei bihorene, din Pasajul Vulturul Negru, a fost arborat drapelul Ungariei nerespectându-se prevederile legii. Această problemă a fost pusă pe tapet după ce o tânără a încercat să incendieze steagul ţării vecine, iar în replică, liderii UDMR Bihor au susţinut că, de fapt, drapelul este al maghiarilor de pretutindeni.

În urma acestui scandal, prefectul Ioan Mihaiu a cerut explicaţii scrise UDMR Bihor, pe care le-a primit, dar deocamdată singura decizie pe care a luat-o a fost să verifice toate steagurile ţărilor străine arborate în judeţ.

Kelemen Hunor, reales

Pe de altă parte, în acelaşi congres, UDMR-iştii l-au reales pe Kelemen Hunor preşedintele formaţiunii. Kelemen a fost singurul candidat şi a adunat 728 de voturi. S-au mai înregistrat 26 de voturi „împotrivă” şi 3 nevalabile.

În cadrul congresului, UDMR a lansat şi documentul "Viitorul în Transilvania", în care se arată că scopul Uniunii rămâne crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline, mai scrie mediafax.

„Scopul nostru rămâne în continuare crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline şi acesta este cadrul în care trebuie să redefinim, să ne imaginăm Transilvania secolului XXI şi comunitatea maghiară din cadrul acesteia. Sunt două principii, două direcţii care ne vor defini politica şi activitatea în cele ce urmează. Prima este transilvanismul, a doua este competitivitatea. În deceniile următoare, Transilvania va fi din ce în ce mai liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste, găsindu-şi propria voce şi dezvoltându-se puternic în termeni economici şi culturali”, se arată în document.