Un alcoolic în vârstă de 38 de ani, internat la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă din Săpoca (Buzău), a ucis patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ metalic pentru perfuzii. Tragedia s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Patru morţi şi nouă răniţi

Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, comisarul şef Laurenţiu Pantazi, citat de Agerpres, agresorul a intrat în două saloane şi a atacat pacienţii cu un stativ metalic pentru perfuzii lăsând în urmă patru morţi şi nouă grav răniţi cu traumatisme cranio-cerebrale.

Victimele nu s-au putut nici măcar apăra pentru că, se pare, erau sedate.

După atac, bărbatul a încercat să fugă, dar a fost prins şi imobilizat de o patrulă de poliţie aflată întâmplător în spital pentru internarea unui alt pacient.

Agresorul, din comuna Săgeata (judeţul Buzău), alcoolic şi fără ocupaţie, s-a internat voluntar în spital în cursul zilei de joi.

Criminalul se află în prezent în custodia Poliţiei, dar nu poate fi interogat pentru că este în stare de sevraj.

Carnagiul de la ora 3:30

Potrivit directorului Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, atacul s-a produs în jurul orei 3:30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a murit după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav.

Alţi trei răniţi, din care doi în comă, prezintă traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au traumatisme cranio-faciale minore. Victimele aflate în comă au fost transportate de urgenţă, cu elicopterul, la spitale din Bucureşti pentru îngrijire medicală.

Atac fulgerător

Potrivit personalului medical, agresiunile s-au petrecut extrem de repede. "El era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple", a povestit Viorica Mihalaşcu.

Directoarea unităţii medicale a mai menţionat că "totul s-a petrecut în mai puţin de un minut, foarte repede".

Deşi în pavilionul în care a avut loc carnagiul erau de serviciu un medic, şapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supravegherea pacienţilor periculoşi, "personalul medical nu a apucat să intervină".

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis să trimită la spitalul din Buzău Corpul de Control pentru a investiga cum a fost posibilă producerea tragediei, pentru a stabili tragerea la răspundere a vinovaţilor şi măsurile care trebuie luate pentru evitarea unor astfel de agresiuni pe viitor.