Un copil de patru ani din Argeş a murit, miercuri seară, în Capitală, după ce în urmă cu două zile a fost anesteziat la o clinică de stomatologie din Piteşti.

Potrivit Digi24.ro, băieţelul s-a prezentat luni, împreună cu părinţii săi la clinica stomatologică Teddy Care din Piteşti, pentru o intervenţie ce presupunea scoaterea unui nerv.

Intervenţia fiind una dureroasă, stomatologul a cerut acordul de a-l anestezia complet pe copil. 

"La 45 de minute de la inducţie a apărut o instabilitate hemodinamică majoră, cu tahicardie severă, complicată cu stop cardiorespirator. Am intervenit imediat, solicitând în timpul manevrelor de resuscitare şi ajutorul ambulanţei specializate, pentru siguranţa acestui pacient", a explicat pentru site-ul de ştiri Adrian Dinulescu, medic anestezist al clinicii. În urma apelului la 112, băiatul a fost transportat la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean din Piteşti.

Cum starea sa era foarte gravă, acesta a fost transferat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti. Miercuri după-amiaza copilul a intrat în moarte cerebrală, iar la scurt timp a murit, mai notează sursa citată.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au început să facă verificări la clinica respectivă, pentru a vedea dacă s-au respectat protocoalele medicale. Ei au aflat că medicii nu aveau voie să facă anestezie totală pentru că în autorizaţia de funcţionare nu reiese faptul că acest cabinet are o secţie de ATI (Anestezie şi terapie intensivă). Inspectorii DSP au amendat clinica cu 20.000 de lei.

"Anestezia generală pe venă este o procedură care devine sigură atunci când este practicată la o instituţie sanitară unde există întotdeauna riscul ca această anestezie dacă nu este monitorizată, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator", a explicat ministrul Victor Costache, potrivit agenţiei Mediafax.