În ciuda faptului că Uniunea Europeană impune protejarea urşilor, cei din România ar putea fi vânaţi.

Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului. Mai precis, între 1 aprilie şi 30 mai, respectiv între 1 septembrie şi 1 decembrie.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi "pentru" şi 13 abţineri, arată digi24.ro.

"Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului - să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România", a declarat pentru Agerpres senatorul UDMR, Tanczos Barna.

De cealaltă parte, senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat nemulţumirea în plenul Senatului faţă de amendamentul adoptat. În replică, Emanoil Savin (independent) l-a invitat în curţile caselor din Buşteni să vadă pericolul prezentat de urs.

Camera Deputaţilor va fi for decizional pentru această propunere legislativă.