Ursula von der Leyen a devenit şefa Comisiei Europene, marți seara, după ce a obţinut 383 de voturi din partea membrilor Parlamentului European. Rezultatul a fost unul strâns deoarece împotriva numirii sale s-au exprimat 327 de membri.

"Mesajul meu pentru toți este acesta: Haideți să lucrăm împreună în mod constructiv, pentru a acționa ca o Europă unită și puternică. Încrederea pusă în mine este încrederea pe care o puneţi în Europa. Încrederea voastră într-o Europă unită şi puternică, de la est la vest, de la sud la nord", a spus von der Leyen, potrivit hotnews.ro.

Votul a fost unul strâns cu 383 de voturi "pentru" (necesare fiind minim 374), 327 "împotrivă" şi 22 de abţineri. Ursula von der Leyen a devenit astfel prima femeie care va prelua șefia Comisiei Europene, acest lucru urmând să aibă loc pe 1 noiembrie.

Potrivit hotnews.ro, victoria sa ar fi fost influenţată şi de postarea de pe Twitter a grupul socialiştilor care a anunţat, înainte cu câteva ore de susţinerea votului, că o va susţine pe candidata originară din Bruxelles: "După o decizie luată în cadrul unei reuniuni de grup, o vom sprijni pe von der Leyen".

De asemenea şi Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, a declarat că speră ca Ursula von der Leyen să obţină votul Parlamentului European, precizând că aşteaptă de la ea o conducere pro-europeană, care să ţină cont de aşteptările cetăţenilor europeni. "Europa nu este doar o administraţie, ci o ambiţie a cetăţenilor europeni", a spus Cioloş.

Ursula Von der Leyen s-a născut şi a crescut la Ixelles (Regiunea Capitalei Bruxelles), a studiat la Londra şi vorbeşte fluent limbile germană, engleză şi franceză. Este de profesie medic şi are 7 copii.

În vârstă de 60 de ani, conservatoare, Ursula von der Leyen a condus ministerul german al apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcţia de ministru al Muncii. Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 şi până în prezent. Von der Leyen s-a confruntat şi cu scandaluri la şefia Ministerului Apărării legate de problema echipamentelor învechite, subfinanţări, experţi plătiţi prea mult.

Potrivit unui sondaj recent al cotidianului german Bild, aceasta este considerată drept unul dintre cei mai puţin competenţi miniştri din guvern.

Vezi rezultatul votului și discursul noului președinte!