Un val de aer saharian a lovit mai multe ţări din Europa, zilele acestea fiind aşteptate temperaturi care ar putea atinge recorduri istorice în ţări precum Italia, Franţa, Olanda, Croaţia sau Marea Britanie. Astfel, dacă vă plănuiţi vacanţele pe aceaste meleaguri, fiţi cu băgare de seamă, avertizează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit Romania24, care citează un comunicat al MAE, autorităţile locale au emis cod roşu pentru caniculă, valabil în ziua de 24 iulie, pentru oraşele italiene: Brescia (Lombardia), Bolzano (Trentino Alto-Adige), Florenţa (Toscana), Perugia (Umbria) şi Torino (Piemonte).

Pentru joi, 25 iulie, codul roşu pentru caniculă este extins şi pentru oraşele Bologna (Emilia-Romagna), Frosinone, Rieti, Roma (Lazio), Genova (Liguria), Pescara (Abruzzo), Trieste (Friuli Venezia Giulia) şi Verona (Veneto). A fost emis, de asemenea, cod portocaliu de caniculă pentru mai multe oraşe din nordul şi centrul ţării.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Croaţiei că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, în perioada 23-24 iulie 2019, mai multe regiuni ale ţării se confruntă cu un val de caniculă. Astfel, autorităţile locale au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 24 iulie 2019 în regiunile Karlovac, Rijeka, Split şi Dubrovnik şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Zagreb şi Knin.

Specialiştii recomandă consultarea prognozelor meteo, dar şi sfaturile specialiştilor.

Digi24 arată că în Portugalia, valul de căldură a declanşat mai multe incendii de vegetaţie.