Papa Francisc a început, duminică, o vizită în Emiratele Arabe Unite şi a devenit, astfel, primul cap al Bisericii Catolice care ajunge în Peninsula Arabică, leagăn al islamului.

Vizita va cuprinde şi o reuniune interreligioasă internaţională precum şi o liturghie pe care Papa Francisc o va oficia în faţa a circa 130.000 de persoane, potrivit unor estimări. Papa se va întâlni şi cu marele imam sunnit al Al-Azhar, şeicul Ahmed al-Tayeb.

El consideră că întâlnirea interconfesională programată pentru luni va reflecta "curajul şi dorinţa de a afirma că credinţa în Dumnezeu uneşte şi nu divizează, reuneşte în ciuda diferenţelor, departe de ostilitate şi aversiune.  

"Sunt fericit să scriu o pagină nouă de istorie între religii, confirmând că suntem fraţi în timp ce suntem diferiţi", a declarat Papa, joi, într-un mesaj video destinat populaţiei din Emiratele Arabe Unite. 

În jur de un milion de catolici trăiesc în Emiratele Arabe Unite (aproximativ 10% din populaţie şi în cea mai mare parte lucrători asiatici), ţară cu cel mai mare număr de biserici catolice din regiune, opt.

Prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care l-a invitat pe Papă în  Emiratele Arabe Unite, l-a salutat joi, ca pe un "om al păcii şi dragostei", sperând că "generaţiile viiotare vor prospera în pace şi securitate ". 

Spre deosebire de Arabia Saudită învecinată, care interzice practica altor religii decât Islamul, Emiratele Arabe Unite, unde marea majoritate a populaţiei este formată din muncitori străini, promovează toleranţa religioasă.