Mii de studenți au ieșit în stradă în Indonezia pentru a protesta împotriva noului cod penal care interzice sexul înafara căsătoriei și care include și alte schimbări controversate.

Potrivit Digi24.ro, președintele Indoneziei, Joko Widodo, a cerut săptămâna trecută amânarea votului pentru un nou cod penal, programat marți. Acesta a declarat că 14 dintre articole trebuie reexaminate de Parlament, al cărui mandat va începe lunea viitoare.

Luni, mii de studenți s-au adunat în fața Parlamentului din Jakarta. Unii dintre ei au escaladat gardul clădirii legislativului unde au pus bannere şi afişe. Şi în alte oraşe mari oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi arătat nemulţumirea faţă de schimbările legislative.

Site-ul de știri mai scrie că susținătorii acestui cod penal sunt, de fapt, membri ai grupurilor islamice.

Protestatarii spun că noul cod penal încalcă dreptul al liberă exprimare și discriminează minoritățile, femeile și minoritățile sexuale.

Alte modificări ale noului cod penal presupun pedepse pentru insulte aduse preşedintelui ţării, pedepse de patru ani pentru avort „nejustificat” (este permis în cazurile de viol sau urgenţă medicală), dar şi pedepse cu închisoarea pentru „practicarea magiei negre”.

Modificările legislației au dus la emiterea de avertizări de călătorie din partea unor state. Australia a anunţat că nu-şi sfătuieşte cetăţenii să călătorească în Indonezia, unde va exista riscul de a fi arestaţi pentru relaţii sexuale în afara căsătoriei.

Pe lângă noile infracţiuni din codul penal, protestatarii se tem, de asemenea, că anumite schimbări ar putea afecta lupta împotriva corupţiei.