Românii vor avea încă o sărbătoare naţională. Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc se va sărbători, începând din acest an, în prima duminică din luna octombrie.

De mâncat şi de băut!

Cea mai nouă sărbătoare naţională este prevăzută în Legea 79 din 2019, promovată de un grup de parlamentari PSD, şi intră în vigoare începând din 5 mai 2019.

Potrivit digi24.ro iniţiatorii legii au urmărit celebrarea bogăţiei de gusturi şi tradiţii a României în vederea promovării imaginii ţării şi încurajării turismului.

Spre exemplu, vinul românesc este definit ca „vinul obţinut din struguri proveniţi 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

Tradiţia sarmalelor

Potrivit iniţiatorilor, gastronomia şi vinul românesc trebuie promovate ca un cumul de tradiţii.

„Nu există nuntă fără sarmale şi nu există campanie militară românească fără fasole la cazan. Ca să nu vorbim de ghiveciurile mănăstireşti care însoţesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor. Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii  care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cu ocazia Zilei naţionale a gastronomiei şi vinului românesc, autorităţile centrale şi cele locale sunt încurajate să organizeze manifestări cu caracter social sau ştiinţific.

De reţinut că, deşi este o sărbătoare naţională, Ziua gastronomiei este fixată într-o zi de duminică. De altfel, zilele de sărbătoare naţională sunt, oricum, lucrătoare, în vreme ce doar zilele de sărbătoare legală, instituite prin Codul Muncii, sunt nelucrătoare.