În general, fluiditatea sexuală a femeilor este văzută ca fiind mult mai răspândită decât cea a bărbaților iar consensul în psihologie este că femeile sunt mult mai dispuse să fie atrase de persoane de același sex decât bărbații. Studii făcute pe acest subiect confirmă ipoteza: femeile, indiferent de orientarea lor sexuală, devin excitate într-o mai mare măsură la stimuli diverși care variază de la clipuri cu conținut explicit heterosexual și până la clipuri care afișează lesbiene întreținând relații sexuale.

Bărbații în schimb sunt mai puțin dispuși să fie atrași de persoane de același sex, proporția fiind undeva pe la 51%. Explicația poate fi de ordin genetic, se poate lega de ostracizarea sexuală (un bărbat care întreține relații homosexuale este văzut mai rău de societate decât o femeie care face același lucru) ori poate ține de rolul bărbatului în societate, mai bine definit - văzut ca fiind dominant, agresiv și puternic - în contrast cu o posibilă preferință sexuală diferită de a majorității.

Un studiu recent  a căutat să vadă cât de fluidă este preferința sexuală în populația americană, iar cercetătorii au prezentat unor subiecți heterosexuali o imagine a unei persoane atrăgătoare aflată la un bar. Imaginea persoanei era de ordin androgin, neputând fi ușor identificată ca bărbat sau femeie.

Întrebați ce văd în imagine, 32% dintre bărbați și 23% dintre femei au afirmat că văd o femeie atrăgătoare. Subiecții experimentului au fost apoi întrebați cât de dispuși ar fi să îi cumpere o băutură persoanei din imagine, să flirteze cu ea și apoi să o ducă acasă în vederea întreținerii de relații sexuale. S-a constatat că pe măsură ce paharele de alcool curgeau unul după altul, interesul femeilor în persoana din imagine a crescut, indiferent de faptul că vedeau în ea o femeie sau un bărbat. Gradul de interes al bărbaților din studiu a rămas însă la același nivel, indiferent de numărul de pahare consumate, când în imagine vedeau o femeie. În schimb, în mod interesant, gradul de interes al bărbaților care vedeau în imagine un alt bărbat a început să crească pe măsură ce consumau alcool.

Cu alte cuvinte, nu doar că alcoolul crește interesul sexual în bărbați și femei, dar în cazul primilor mărește gradul de atracție față de persoanele de același sex.

Ca o paranteză, un alt studiu afirmă că interesul sexual al bărbaților pentru alți bărbați crește odată cu vârsta în timp ce al femeilor scade ușor odată cu trecerea anilor.

Concluzia pe care o putem trage din aceste studii este că sexualitatea este fluidă în anumite cazuri. Mai des în cazul femeilor decât în cel al bărbaților. În plus, ea poate fi modelată temporar de factori externi (precum alcoolul) în cazul persoanelor de orientare heterosexuală.