Anul trecut s-a discutat foarte mult în spațiul public despre un proiect de lege care urma să modifice Codul rutier, prevăzând, între altele, obligativitatea presemnalizării radarelor și interdicția ca Poliția să folosească alte autoturisme în afara celor inscripționate vizibil.

Acest proiect a fost adoptat de Parlament și atacat de Președintele României la Curtea Constituțională. Prin Decizia nr. 684/2018, care a fost publicată, însă, abia în 18 ianuarie 2019, CCR a stabilit că aceste obligații sunt constituționale, declarând neconstituționale alte prevederi ale modificării Codului rutier.

În aceste condiții, legea s-a întors în Parlament, unde va putea fi repede adoptată în forma constituţională, cu consecința intrării rapide în vigoare.

În motivarea soluției de respingere a obiecției de neconstituționalitate formulată de președinte, CCR arată că formularea dispozițiilor legale, în forma modificată prin legea criticată, este clară, întrucât poziționarea vizibilă se referă la autovehiculele pe care se instalează dispozitivele destinate măsurării vitezei, fără ca vizibilitatea autovehiculelor respective să fie raportată în vreun fel la distanțele de 500 - 1.000 metri față de radar (în cazul amplasării dispozitivelor radar în localitate), respectiv de 2.000 - 4.000 metri (în cazul amplasării acestora în afara localității). Aceste distanțe au fost prevăzute în mod expres de legea criticată cu privire la postarea panourilor de atenționare privind prezența dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere, precum și a dispozitivelor radar tip pistol.

Ca atare, cât de curând ar putea intra în vigoare aceste dispoziții legale, care prevăd că dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil, respectiv că dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei, se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției rutiere.

Nu în ultimul rând, se prevede că este obligatorie presemnalizarea prezenței radarelor în zonă prin panouri de atenționare, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 metri în localitate și cu minimum 2.000 metri în afara localității, dar nu mai mult de 1.000 metri în localitate și 4.000 metri în afara localității.