Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la persoanele de sex masculin).

Perforaţia este mai frecventă la copiii mici şi la vârstnici, iar mortalitatea a scăzut constant, ca de altfel şi numărul de cazuri de boală. Există unii factori, cum ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare, alimentaţia mai echilibrată şi cu aport crescut de vitamine, care ar explica scăderea cazurilor, dar cauzele directe nu au fost elucidate.

Se ştie că în ţările mai slab dezvoltate boala este mai rară. Simptomul iniţial este, în majoritatea cazurilor, durerea abdominală localizată în jurul ombilicului sau a stomacului, putând fi însoţită de senzaţia urgentă de defecaţie.

Durerea nu este vie sau colicativă şi durează 4-6 ore, putând să dispară în cursul nopţii. În momentul în care inflamaţia cuprinde şi peritoneul, durerea devine vie, permanentă, accentuată de tuse sau de diferitele mişcări şi este localizată la nivelul fosei iliace (în partea dreaptă a abdomenului şi în jos, deasupra rădăcinii coapsei).

Lipsa poftei de mâncare, greţurile şi vărsăturile sunt alte simptome importante. Febra poate lipsi, sau dacă există este de 37,2-38 grade C, peste 38,3 grade C apărând în caz de perforaţie peritoneală. Diagnosticul se pune pe aceste simptome, pe ecografia abdominală, fiind utile şi analizele de laborator, mai mult pentru excluderea altor boli care pot mima o apendicită acută.

ATENŢIE! Orice durere abdominală impune prezentarea la medic. Tratamentul apendicitei acute este chirurgical şi trebuie efectuat cât mai repede. Administrarea de antialgice este contraindicată, la fel şi antibioticele, laxativele sau clismele, datorită posibilităţii de mascare a perforaţiei sau a evoluţiei spre perforaţie. O mulţime de boli pot mima o apendicită acută, cele mai frecvente fiind colecistita acută, ulcerul perforat, pancreatita acută, ocluzia intestinală şi colica renală.

REŢINEŢI! Simptomele descrise apar la circa 50-60% din cazuri, putând exista şi forme atipice de boală, mai ales la copii şi bătrâni, dar şi la gravide. Statistic, sarcina se asociază cu apendicita acută într-un caz la 1.000 de sarcini, fiind cea mai frecventă afecţiune extrauterină care necesită intervenţie chirurgicală pe abdomen.