Cancerul renal este o boală gravă care apare mai frecvent la bărbaţii cu vârste între 55 şi 60 de ani (raportul dintre bărbaţi şi femei este de 2:1), cauzele fiind încă necunoscute. Factorii de risc sunt reprezentaţi de fumat şi expunerea la cadmiu, existând şi forme ereditare şi cazuri apărute la bolnavii cu insuficienţă renală cronică aflaţi sub dializă (conectaţi la " rinichiul artificial").

Semnele clinice sunt nespecifice şi sunt reprezentate de hematurie macroscopică (prezenţa sângelui în urină vizibil cu ochiul liber) sau microscopică, durerea lombară, nefromegalia (creşterea în volum a rinichiului afectat cu posibilitatea de a se palpa în abdomen), febra, slăbirea în greutate (până la caşexie) şi anemia.

Diagnosticul bolii este sugerat de manifestările clinice, în special de hematurie, fiind completat de investigaţii paraclinice (ecografia, radiografia, urografia, tomografia, unele examinări de laborator şi, uneori, metode mai noi, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară, utilă în aprecierea stadiului preoperator al tumorii).

Evoluţia spontană a bolii este imprevizibilă, uneori fiind foarte rapidă, alteori întinzându-se pe ani. Există şi forme metastatice de boală (metastaze ale unor tumori maligne ale altor organe, cu localizare renală), care se pot diagnostica prin semnele renale în circa 10% din cazuri.

ATENŢIE!

Cancerul renal, ca de altfel toate formele de cancer, este o boală gravă, care dacă este descoperită precoce are şanse de vindecare. Există 4 stadii de boală, în funcţie de gradul  extensiei tumorii: stadiul I când tumora renală este izolată, stadiul II când tumora invadează ţesuturile periferice, stadiul III când sunt invadate vena renală şi ganglionii şi stadiul IV când există metastaze la distanţă. Bolnavii depistaţi în primele 3 stadii au şanse de supravieţuire prin tratament corect în peste 50% din cazuri.

REŢINEŢI!

Tratamentul cancerului renal este chirurgical, eliminându-se rinichiul afectat (nefrectomie). Unii recomandă şi radioterapie postchirurgicală. Cel mai important lucru este prezentarea la medic la apariţia hematuriei sau a celorlalte semne, medicul fiind cel care poate aprecia gravitatea cazului, fiind ştiut faptul că precocitatea diagnosticului este esenţială. De aceea, examenele medicale periodice de bilanţ efectuate de medicul de familie au un rol important în depistarea precoce a bolii canceroase.