Ca urmare a unei decizii din 6 noiembrie 2018, Codul administrativ nu va intra în vigoare, deși fusese adoptat de Parlament.

Curtea Constituțională, fiind sesizată de Președintele României, dar și de un grup de senatori și deputați, a apreciat că adoptarea codului s-a făcut cu nerespectarea Constituției, atât prin încălcarea competențelor celor două camere ale Parlamentului, cât și prin faptul că nu a fost solicitat și obținut avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social.

Este de remarcat faptul că sesizările de neconstituționalitate au fost foarte detaliate, invocându-se zeci de încălcări punctuale ale Constituției. Declarând însă neconstituțională legea în ansamblul său, Curtea Constituțională nu a mai verificat toate aceste aspecte punctuale de neconstituționalitate semnalate.

Ca atare, Parlamentul poate adopta Codul administrativ din nou, într-o formă similară sau foarte apropiată de cea declarată neconstituțională. Este, însă, evident că vor fi invocate din nou această sumă de probleme de neconstituționalitate ce urmează a fi tranșate printr-o viitoare decizie a Curții Constituționale.

Mergând în acestă logică, în situația în care o parte dintre aspectele sesizate și acum vor fi considerate întemeiate, vom asista la o nouă decizie a CCR ce va avea ca efect a doua retrimitere a Codului administrativ în Parlament, orizontul de intrare a acestui act normativ în vigoare fiind așadar destul de îndepărtat.

Codul administrativ a fost conceput ca un act normativ care să cuprindă majoritatea dispozițiilor legale vizând administrația publică, dispoziții care astăzi se găsesc în mai multe legi.

Astfel, în forma declarată neconstituțională se găseau dispoziții privind funcționarea Guvernului, a administrației centrale de specialitate, a administrațiilor locale precum și a prefectului. De asemenea, Codul îngloba statututul funcționarilor publici, prevederi legate de răspunderea administrativă, perecum și dispoziții privind exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale.

Urmează să vedem cum va arăta noua formă a Codului ce va fi adoptată de Parlament.