Drogurile recreaţionale sunt la modă în România, mai ales printre tineri. De la etnobotanice la pastile de Ecstasy, acestea sunt relativ uşor de procurat şi apreciate în grupurile tinerilor. Deşi printre tineri circulă un mit conform căruia drogurile uşoare, gen marijuana sau haşiş, nu sunt periculoase, unii contestând interdicţia de a le utiliza, adevărul este cu totul altul.

Pe 9 octombrie a avut loc în Berlin Congresul Mondial al Asociaţiei Psihiatrice Mondiale. Cu această ocazie, Hannelore Ehrenreich, de la Institutul Medicinei Experimentale "Max Planck", a prezentat un studiu efectuat pe 1200 de bolnavi de schizofrenie. Lucrarea discuta cauzele genetice şi non-genetice ale apariţiei bolii, precum şi factorii de risc din mediu care facilitează instaurarea ei.

Studiul - care urmează să fie publicat în curând - arată că persoanele care au consumat marijuana înaintea vârstei de 18 ani şi care erau predispuse la schizofrenie au dezvoltat boala cu circa 10 ani mai repede ca alţii. Cu cât mai mare era consumul de marijuana, cu atât mai rapid se instaura schizofrenia.

Conform cercetării lui Hannelore Ehrenreich, consumul de marijuana declanşează simptomele schizofreniei mai rapid chiar decât alcoolul sau - mai important - factorii genetici.

La aceeaşi conferinţă din Berlin, Robin Murray, profesor de psihiatrie la King’s College în Londra, a afirmat că nu există urmă de îndoială că utilizarea marijuana de către tineri creşte semnificativ riscul de dezvoltare a schizofreniei în viaţa de adult. Citând 10 studii care au arătat că marijuana predispune la apariţia psihozei în rândul utilizatorilor, Murray a afirmat că riscul creşte exponenţial cu cât mai mult drog fumezi şi cu cât acel drog este mai potent. Conform cercetărilor profesorului, uzul de "iarbă" cu un grad ridicat de potenţă (de 16%) a dus la apariţia psihozei în rândul a 24% dintre utilizatorii londonezi.

Pe plan neurochimic, mecanismul este următorul: compusul psihoactiv din marijuana (denumit "THC") dereglează semnalele transmise de neuroni al căror flux este în mod normal ţinut în frâu de endocanabinoide - compuse care se găsesc în mod natural în corpul uman. O activitate prea redusă a endocanabinoidelor duce la excitarea sistemului nervos care în schimb poate provoca impulsivitate, epilepsie şi tulburări de anxietate. O prea mare activivitate a endocanabinoidelor duce la o prea mică activare a sisemului nervos, ceea ce poate produce o stare de depresie. Dereglarea acestui flux manevrat de endocanabinoide duce la psihoză. Faptul că THC-ul dereglează semnalul reglat de endocanabinoide poate duce la o decisivă şi permanentă compromitere a creierului.

Cu alte cuvinte, marijuana nu doar că poate provoca stări de psihoză care se agravează în timp dar, în caz că există o cât de mică predispoziţie spre schizofrenie în tineri, grăbeşte cu un deceniu instaurarea bolii mintale.

Peter Falkai, un psihiatru de la Centrul de Neuroştiinţe a Univeristăţii "Ludwig Maximilian" din Munchen confirmă şi el că "analizând datele, în mod clar, acestea arată un risc ridicat de psihoză".

După cum se vede, până şi drogurile considerate "uşoare" au un factor ridicat de risc, chiar dacă nu vorbim de supradozaj ori dependenţă. Conform ultimelor cercetări, legătura dintre consumul de marijuana şi schizofrenie este evidentă, în special în cazul copiilor şi al adolescenţilor.