În această a cincea şi ultimă parte a seriei despre creşterea IQ-ului vorbim despre cum, solicitându-ţi creierul, se formează noi reţele neuronale şi despre cum nu orice activitate mentală duce la formarea acelor reţele.

Caută să faci ceva antrenant! Jocul de şah în sine nu te face mai inteligent, cel puţin nu pe termen lung şi stabil. Jocul de şah te învaţă strategie, te învaţă să gândeşti în avans, să anticipezi, dar la final de zi, opt ore de şah te fac doar să devii mai bun la şah. După ce te-ai săturat de şah apucă-te de altceva: un joc de logică pe calculator, unul de căutare a cuvintelor relevante într-o serie de litere aparent aleatoare, sudoku.

Mitul cum că doar jucând şah devii din ce în ce mai inteligent e demontat de o serie de studii. Unul dintre ele vorbeşte despre un experiment făcut pe persoane care nu mai jucaseră Tetris înainte. Pe măsură ce experimentatorii i-au urmărit pe subiecţi cum încep să înţeleagă jocul şi să-l joace mai intens s-a observat o creştere în grosime a materiei cenuşii. Cu cât subiecţii jucau mai mult Tetris, cu atât mai buni deveneau la jocul respectiv şi cu atât mai mult le creştea coeficientul de inteligenţă. Problema e că studiul respectiv a arătat că după o vreme grosimea corticală a scăzut. Cu cât oamenii deveneau mai buni la Tetris cu atât creierul lor arăta mai puţină activitate cerebrală. Asta s-a întâmplat deoarece, cu timpul, creierul a realizat că nu mai e nevoie să depună efortul iniţial şi nici să îl întreţină. Prin urmare, subiecţii testaţi au devenit încet-încet experţi în Tetris dar beneficiile cognitive ale jocului s-au împuţinat.

E ca şi atunci când ridici greutăţi pentru a-ţi creşte bicepsul. La început e greu să faci antrenament cu gantera de trei kilograme, dar după câteva luni devine din ce în ce mai uşor să o ridici în mod repetat. După o vreme, indiferent cât de mult ai exersa cu gantera de trei kilograme, muşchii deja au puterea să o ridice fără ca tu să depui efort şi - prin urmare - fără acel efort nu se vor mai dezvolta semnificativ. Va trebui să alegi o ganteră mai grea sau să încerci un nou aparat la sala de forţă pentru a continua să îţi îmbunătăţeşti şi menţii fizicul.

Creierul devine obişnuit cu o activitate după o vreme. Devii expert în acea activitate mentală, dar, pentru a continua să o creşti, e nevoie de o nouă activitate solicitantă. După ce deveniţi buni la şah învăţaţi să cântaţi la pian! Sau învăţaţi o limbă nouă, ori să jucaţi Go. Căutaţi să faceţi lucruri antrenante în permanenţă.

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a IV-a: Învaţă şi gândeşte într-un mod creativ!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a III-a: Socializează! 

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a II-a: Caută ineditul!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea I: Evită lucrurile uşoare!