Un nou studiu IRES numit „Percepţii publice asupra viitorului” a fost realizat în perioada 8-12 iunie 2017 pe un eșantion de 1008 persoane de peste 18 ani. Studiul tratează problematica percepției viitorului în ceea ce privește românii și a ridicat o serie de probleme extrem de interesante. Una din întrebări - de exemplu - a fost ”Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziţi cuvântul „viitor”?”. La această întrebare 30% din oameni au răspuns că se gândesc la bunăstarea copiilor și a familiei, în timp ce 15% s-au gândit la o viață mai bună și creșterea nivelului de trai. Cuvântul ”viitor” trezește însă și alte gânduri în români precum (în ordine) sănătatea proprie (9%), viitorul țării (4%), speranța (4%) ori locul de muncă (4%) și cariera (4%).

63% din cei intervievați au căzut de acord că oamenii ar trebui să-şi facă planuri de viitor. 52% cred că doar Dumnezeu poate decide viitorul nostru, iar 36% cred că viitorul oamenilor este în mâna conducătorilor. 30% sunt cu totul de acord că oamenii îşi fac degeaba planuri de viitor, viitorul nu depinde de ei. Întrebați ce fel de planuri de viitor ar trebui să îşi facă oamenii, românii din eșantion au afirmat că îi preocupă planurile legate de locul de muncă/carieră (19%), cele legate de bunăstarea proprie/a familiei (16%), cele legate de întemeierea unei familii (16%) și cele legate de dezvoltarea personală ori educaţia proprie (8%). În mod suprinzător, sănătatea se află pe locul cinci în topul românilor în ceea ce privește planurile de viitor (cu 7% din voturi) urmată de grijile pentru economii (4%). Planurile legate de călătorii și vacanţe sunt pe ultimele locuri, cu doar 1% din voturi.

66% din români afirmă că îşi pun foarte multe întrebări legate de viitorul lor și doar 33% nu se gândesc la el. 56% din cei intervievați au afirmat că își fac din timp planuri pentru anul viitor, iar 54% își fac aceste planuri la finalul anului. La întrebarea ”Gândindu-vă la propria persoană, cum credeţi că va fi anul viitor pentru dumneavoastră?”, 63% dintre respondenți au răsuns cu ”Mai bun decât anul acesta”, 21% cu ”La fel ca anul acesta”, iar 10% cu ”Mai prost decât anul acesta”, restul optând să nu răspundă la întrebare.

Optimismul reiese și din modul în care românii se raportează la nivel de țară: 39% cred că anul viitor va fi mai bun pentru România decât cel actual, 29% că va fi mai prost decât anul acesta și 27% că va fi la fel ca anul acesta. Și pe termen mai lung optimismul românilor se manifestă pe mai multe planuri. În ceea ce privește familia, 83% se declară optimiști în raport cu următorii zece ani, iar în ceea ce privește viitorul propriu, 71% cred că următorul deceniu le va fi favorabil.

Ce-i preocupă pe români cel mai mult în ceea ce privește următoarele decenii sunt, în ordine, sănătatea (35%), familia (29%), cariera (8%), nivelul de trai/bunăstarea financiară (6%), bunăstarea sufletească (3%), viitorul României (2%), cu pensia, schimbările climatice și pacea obținând fiecare câte un procent din voturi. Cei mai mulți români (36%) cred că nivelul lor de trai se va îmbunătăți în viitor, că evoluța școlii românești merge într-o direcție bună (43%) și că imaginea României în lume va avea o evoluție ascendentă (43%). Cu privire la profesionalismul guvernanţilor, majoritatea respondenților (40%) au afirmat că va rămâne la fel.

Doar 30% din români cred că există persoane care pot prevedea viitorul, iar din acest 30%, aproape o pătrime afirmă că a întâlnit asemenea persoane. Doar 10% dintre români au consultat vreodată un ghicitor sau un preot cu privire la viitorul lor, iar 45% citesc totuși horoscopul. La fel - doar 34% dintre respondenți au afirmat că au văzut semne sau au avut presimțiri cu privire la viitor care ulterior li s-au confirmat.

De precizat că marja de eroare a studiului este de ± 3,1%.