Gimnastică, balet, dans, arte marțiale, fotbal, baschet… sunt multe alegeri disponibile pentru părinți pentru a alege o activitate fizică pentru copiii lor. Ce face yoga diferit? Sau, care sunt beneficiile yoga pentru copii? Ne explică inițiatoarea unor cursuri de yoga pentru copii, disponibile de acum la Oradea.

Yoga este o știință veche ce ajuta la păstrarea/redobândirea sănătății, a echilibrului emoțional și a fericirii. Yoga este o practică a echilibrului, îmbunătățind în special abilitățile psihice ale copilului, capacitatea acestuia de auto-control, de relaționare, de construire a unui spațiu psihic confortabil, toate necesare dezvoltării normale a copilului în vederea devenirii unui adult sănătos, implicat în societate de o manieră profitabilă atât lui, cât și grupului din care face parte.

Pozițiile corpului în Yoga, ASANELE, sunt practicate de către oameni de toate vârstele, indiferent de starea de sănătate sau condiția fizica - există o scală de efort care se dozează în funcție de practicantul de yoga. Beneficiile imediate ale practicării Yoga includ eliberarea de stres și durere fizică, îmbunătățirea circulației și a digestiei, dobândirea unei poziții corecte a corpului, creșterea concentrației, dobândirea unei respirații cât mai corecte și relaxate și, poate cel mai important, o cunoaștere adâncă a fericirii și a eului propriu.

De ce yoga pentru copii?

Yoga pentru copii este un mod distractiv prin care aceștia dezvoltă o varietate de abilități sociale foarte importante, într-un mediu non-competitiv. De la o vârstă fragedă, copilul experimentează presiunea de a performa ca școlar dar și social. Adăugați acestei realități și presiunea competițiilor în care copiii noștri sunt angrenați și veți înțelege că este foarte ușor ca un copil să devină extrem de critic cu sine însuși și să își piardă încrederea de sine. Yoga oferă tocmai acest tip de remediu, ajutând eforturile părinților pentru a îndepărta tensiunea asociată cu acest stres zilnic, în același timp ajutând copilul să își păstreze o sănătate fizică adecvata vârstei, toate conducând la o dezvoltare corectă, fizică, emoțională și cognitivă!

Ora de yoga pentru copii se desfășoară departe de orice judecată sau competiție – «să ai poziția perfectă» sau «mai bună ca a celuilalt» nu este un deziderat al Yoga pentru copii. Această abordare pozitiva și încurajatoare creează un mediu hrănitor pentru spiritul copilului, conducându-l către relaxare și amuzament în același timp în care își dezvoltă forță fizica, coordonarea, flexibilitatea și echilibrul, precum și cunoașterea propriului corp, concentrarea și stima de sine.

Există numeroase studii privind impactul pozitiv asupra copiilor; amintim doar unul, relevant, realizat de către Universitatea California (2003): practicarea frecventă a yoga de către copii a arătat o creștere semnificativă a stimei de sine, în același timp cu performantele școlare și fizice. Adițional, elevii s-au simțit mai relaxați și mai respectuoși în raport cu cei din grupul lor, fiind ajutați să relaționeze mai bine.

Pe scurt, beneficiile practicării Yoga de către copii:

1. Nu există o altă forma de exercițiu fizic care să combine atât de multe mișcări corporale;

2. Este un exercițiu atât pentru corp cât și pentru minte și îmbunătățirea respirației;

3. Yoga dedicată copiilor are o componentă rar întâlnită la yoga dedicata adulților – dezvoltarea simțului interacțiunii, al responsabilității în grup;

4. Yoga pentru copii impulsionează nu doar conștientizarea de sine, ci creează și fraternitate la nivel de conștiință a lumii înconjurătoare, casă a tuturor! Într-o lume în care vorbim tot mai mult de ECO, yoga este o igienă a spiritului în relația de grup;

5. Îmbunătățește forța, flexibilitatea, încrederea de sine, construind o imagine pozitivă pe care să o proiecteze într-o lume gândită pozitiv;

6. Crește elasticitatea emoțională, echilibrul mintii și al corpului;

7. Hrănește creativitatea (prin asimilarea pozițiilor corpului cu diferite animale sau forme întâlnite în natură);

8. Dezvoltă disciplina de sine dar și respectul de sine, este necompetitivă, încurajând cooperarea și munca în echipa, ajutând la dezvoltarea unor impulsuri umane fundamentale precum: compasiunea, generozitatea, respectul, atât de necesare într-o lume în care competitivitatea este aproape singura resursă umană la care se face apel în educație;

9. Fortifică sistemul osos, nervos, circulatoriu, digestiv, respiratoriu, muscular;

10. Pe lângă alte avantaje nebănuite, nu uitați, YOGA pentru copii este DISTRACTIVĂ! ESTE BUCURIE!

Cine se bucură împreună cu copiii?

Corina Burcă, 43 ani, practicantă de yoga, acreditată de Yoga Alliance (Asociația mondială a practicanților de yoga). Cursuri de specializare în vederea dobândirii calității de INSTRUCTOR YOGA ALLIANCE - București 2019, Viena și Amsterdam 2020.

Cine este Corina? După o carieră în peisagistica, datorită unei stări de sănătate precară, Corina a trebuit să facă un pas înapoi. A descoperit Yoga, o disciplină care ajutat-o să își recapete atât sănătatea fizică precum, în special, echilibrul interior atât de greu de găsit în viața de zi cu zi. Având în vedere pregătirea sa liceală, aceea de educator (Liceul Pedagogic, urmat de Facultatea de Peisagistică și alte cursuri de specializare) și dragostea sa infinită pentru copii, Corina s-a îndreptat spre acest domeniu al Yoga, alegând să împărtășească atât părinților cât și copiilor bucuria de se descoperi, de a evolua și de a relaționa într-un mod total deosebit față de ceea ce programa curriculară și cea extracurriculară presupun, un succes bazat pe competiție, pe concurență, pe transformarea copilului într-un mecanism perfect, tot mai îndepărtat de cerințele naturale, vitale ale vieții.

Mamă a doi copii, Corina a resimțit alături de noi, părinții, necesitatea de a oferi bucurie, echilibru, respect de sine copiilor noștri. În lupta cu banca de școală și biroul de făcut teme (ambele deformând poziția corpului), cu educația agresivă și memorarea de informație brută (impact negativ asupra creativității), cu sistemul de premiere doar a celui mai bun (impact negativ asupra încrederii de sine), în lupta cu timpul tot mai puțin acordat copiilor (înstrăinarea de familie), cu utilizarea excesivă a gadgeturilor (pierderea contactului cu propriul corp, cu realitatea înconjurătoare) etc., Yoga este exercițiul fizic și spiritual care poate reda copilul familiei, grupului și în special lui însuși, pregătindu-l pentru o viață de succes dar și întărind capacitatea sa de a face față stresului. Yoga pentru copii este în primul rând BUCURIE și POFTĂ DE VIAȚĂ.

CUM?

Cursuri de yoga pentru copii, pe grupe de vârstă. Pentru o reușită deplină în a întări legăturile dintre părinți și copii, există și posibilitatea de a organiza ore de yoga părinte-copil!

UNDE?

Parcul Traian nr. 2, etaj 1, Oradea

Cum mă înscriu/iau legătură?

Tel: 0743-053.007
Instagram – yogapentrucopii
Facebook – Burcă Corina