Recent a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 651 din 25 octombrie 2018 a Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă în art. 4 din Codul penal, care nu asimilează efectele unei decizii a Curţii Constituţionale prin care se constată neconstituţionalitatea unei norme de incriminare cu cele ale unei legi penale de dezincriminare.

Mai concret, prin această decizie Curtea Constituţională a stabilit că, ori de câte ori este declarată neconstituţională o infracţiune, efectele deciziei se vor produce atât în procesele în curs, cât şi în situaţiile juridice soluţionate definitiv, ca efect al prevederii constituţionale potrivit căreia legea penală mai favorabilă se aplică retroactiv.

Ca urmare a acestei decizii, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a unei decizii de neconstituţionalitate a unei infracţiuni, încetează imediat toate consecinţele unei condamnări pronunţată în baza textului neconstituţional.

Decizia a fost adoptată cu opinia separată a unui judecător, care a apreciat că "efectele deciziei Curţii nu pot viza decât actele, acţiunile, inacţiunile sau operaţiunile ce urmează a se înfăptui în viitor de către autorităţile publice implicate în conflictul juridic de natură constituţională".

Opt judecători ai curţii au apreciat, însă, că decizia Curţii Constituţionale prin care este constatată neconstituţionalitatea unei norme de incriminare face ca, de la data publicării sale, fapta incriminată şi considerată anterior socialmente periculoasă să nu mai existe, adică produce efecte similare unei legi de dezincriminare.

Apreciez corectă decizia Curţii pentru un argument simplu - odată ce o normă a fost declarată neconstituţională, ea nu se mai poate aplica, legea fiind implicit modificată. Ce are efect retroactiv nu este decizia Curţii, ci pur şi simplu legea penală modificată.

O interpretare contrară - care s-a regăsit, din nefericire, în practică - lipsea de efecte chiar mecanismul de verificare a constituţionalităţii legilor, unele persoane continuând să stea în închisoare sau chiar să fie condamnate, ulterior deciziei Curţii Constituţionale, în baza unui text declarat neconstituţional.