Prin Decizia nr. 44/2016 pronunţată în mecanismul Hotărârii preliminare, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1055 din 28 decembrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, fiind supusă procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată prevăzută de art. 200 din Codul de procedură civilă.

Mai precis, Înalta Curte a stabilit că orice plângere formulată împotriva procesului-verbal prin care s-a dispus o amendă şi eventuale sancţiuni complementare (confiscare, suspendarea activităţii agentului economic, suspendarea dreptului de a conduce, etc) trebuie motivată în termenul legal de 15 zile. Aceasta înseamnă că plângerile nemotivate vor putea fi anulate de judecător, dacă persoana înştiinţată despre nemotivarea plângerii nu o va motiva în 10 zile de la primirea notificării de la instanţă cu privire la lipsurile plângerii.

În motivarea deciziei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reţine că şi posibilitatea instanţei de a invoca din oficiu nulitatea procesului-verbal de contravenţie, în condiţiile şi pentru motivele expres prevăzute în  art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, nu este de natură a suplini lipsa motivării plângerii. Aceasta, întrucât instanţa competentă va analiza actul contestat numai în ipoteza în care este legal sesizată, adică atunci când plângerea a fost promovată în termen şi cuprinde toate elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, sub sancţiunea nulităţii, printre care se regăseşte şi motivarea în fapt.

Decizia Înaltei Curţi este obligatorie pentru toate instanţele de judecată.