În 25 octombrie, Curtea Constituțională a pronunțat o nouă decizie importantă, prin care a stabilit că efectele unei decizii de neconstituționalitate prin care se declară neconstituțional un text din Codul penal sunt identice cu cele ale unei legi prin care acea faptă este abrogată în mod expres.

Mai precis, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a stabilit că soluţia legislativă cuprinsă în art. 4 din Codul penal, care nu asimilează efectele unei decizii a Curţii Constituţionale prin care se constată neconstituţionalitatea unei norme de incriminare cu o lege penală de dezincriminare, este neconstituţională.

Această decizie tranșează definitiv o problemă mult dezbătută în practica instanțelor penale, respectiv dacă deciziile CCR pot fi echivalate cu dezincriminarea, discuțiile purtându-se cu precădere referitor la decizia Curții Constituționale prin care s-a declarat neconstituțională incriminarea abuzului în serviciu generat prin încălcarea normelor juridice secundare.

Conform deciziei 405/2016 a Curții Constituționale, în cazul în care neîndeplinirea ori defectuozitatea îndeplinirii unui act nu s-ar raporta la atribuții de serviciu prevăzute într-un act normativ cu putere de lege, s-ar ajunge la situația ca în cazul infracțiunii de abuz în serviciu elementul material al acesteia să fie configurat atât de legiuitor, Parlament sau Guvern, cât și de alte organe, inclusiv persoane juridice de drept privat în cazul fișei postului, de exemplu, ceea ce nu este de acceptat în sistemul juridic de drept penal.

În urma deciziei din 25 octombrie 2018 este clar că abuzul în serviciu nu mai poate exista decât în situația în care norma încălcată este prevăzută direct de o lege sau o ordonanță a guvernului.

Ca efect direct al acestei decizii, de la momentul publicării sale vor înceta toate consecințele condamnărilor dispuse pentru abuz în serviciu în condițiile în care prin fapta concretă săvârșită nu s-a încălcat direct o normă primară.

De asemenea, pe viitor, în cazul declarării neconstituționalității unei infracțiuni, toate consecințele acesteia vor înceta la momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale.