Persoanele cu trăsături narcisiste sau cu tulburare de personalitate narcisistă se feresc să vadă lumea aşa cum o văd ceilalţi oameni. Lumea e un loc dur care nu le recunoaşte meritele în modul dorit de ei, aşa că îşi croiesc propria poveste, una în care sunt oameni de succes, frumoşi, inteligenţi, descurcăreţi, iubiţi. O iluzie semi-coştientă care, dacă este atacată, riscă să stârnească furia narcisistului. Care la rândul lui va contraataca deoarece alternativa este să dea ochii cu viaţa reală.

Narcisiştii tind să mintă des. Fie în mod direct, fie înflorind părţi ale adevărului, fie prin omisiune. Îşi vor nega neajunsurile şi vor căuta să fie înconjuraţi de oameni care sunt mereu de acord cu ei. Este important pentru narcisişti ca cineva să le valideze opiniile, statutul, prezenţa. Deoarece au o stimă de sine fragilă, vor manipula oamenii în aşa fel încât respectivii să ajungă să-i laude. Asta, în schimb, le menţine stima de sine la un nivel acceptabil, chiar dacă aceasta e clădită pe minciuni.

Un mijloc prin care poţi detecta uşor un narcisist este să-l asculţi bârfind pe cineva ori certându-se cu cineva. Va proiecta asupra celuilalt toate defectele proprii. Proiecţia narcisică funcţionează după principiul simplist "cine zice ăla e". Dacă nacisistul spune despre celălalt că e delăsător, vei şti că narcisistul în sine e delăsător. Dacă va afirma că celălalt e vulgar, vei şti că narcisistul care afirmă asta e vulgar. Vor atribui "duşmanului" toate elementele negative ale personalităţii lor şi - mai mult - chiar şi acţiuni. Astfel, dacă narcisistul va susţine că celălalt l-a înjurat, poţi fi sigur că narcisistul a fost cel care a înjurat primul. În acest mod nu doar că se prezintă drept victimă adunând sprijin pentru cauza lui, dar va distanţa audienţa de propriile lui defecte atribuindu-le altcuiva. Vor prezenta doar acele părţi ale proveştii care-i pune într-o lumină favorabilă ori neutră şi vor croi una nouă în care ei doar s-au apărat.

O altă metodă de a manipula opinia şi oamenii este cea a bârfei. Narcisiştii vor avea grijă să transforme persoanele care nu le cad la picioare în monştri. Câte o vorbă aici, câte una dincolo, mici remarci care, adunate, îl transformă pe celălalt într-o cu totul altă persoană.

Trebuie înţeles faptul că narcisistul reacţionează astfel deoarece se simte îndreptăţit să primească lucruri de la ceilalţi, fie că vorbim de resurse, bani, atenţie, timp sau favoruri. În clipa în care cineva nu are timp ori refuză direct sau indirect să le satisfacă aceste nevoi, narcisiştii încep atacul deoarece se simt extrem de răniţi. Celălalt i-a privat de ceva cuvenit lor, aşa că trebuie să se răzbune. Şi o vor face fără jenă, cu o totală lipsă de empatie sau respect pentru regulile moralei societăţii.

Niciun cuţit nu e prea mare pentru narcisist când vine vorba de răzbunare, iar manipularea este cea mai de preţ armă a lui.