Pronunţarea unei hotărâri de condamnare a Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu are un efect automat cu privire la procesul în care s-a încălcat unul dintre drepturile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, persoana în cauză având doar posibilitatea de a cere revizuirea hotărârii pronunţate de către instanţa română.

Mai concret, Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu rejudecă procesul soluţionat de către instanţele române, ci doar constată dacă s-au încălcat drepturi fundamentale prevăzute în Convenţie cum ar fi: dreptul la un proces echitabil, dreptul de proprietate, dreptul la viaţă, dreptul de acces la justiţie etc.

În situaţia în care apreciază că în litigiul intern s-a nesocotit un drept fundamental, Curtea constată că a avut loc o încălcare a Convenţiei şi poate acorda despăgubiri materiale şi morale.

Mai departe însă, persoana care a căştigat procesul la CEDO trebuie să formuleze o cerere de revizuire a hotărârii instanţei române, această cerere trebuind a fi făcută în termen de 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului, indiferent dacă este vorba de un proces penal sau de un proces civil.

Instanţa română va admite cererea de revizuire şi va proceda la rejudecarea procesului în care s-a produs încălcarea dreptului fundamental constatată de CEDO cu respectarea celor statuate de instanţa europeană.

În urma rejudecării, soluţia instanţei române poate fi diferită de cea din hotărârea revizuită sau poate fi la fel cu prima hotărâre, instanţa fiind ţinută doar să respecte aspectele de procedură conţinute în hotărârea instanţei europene.

În concluzie, pronunţarea unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului de condamnare a Statului Român nu înseamnă schimbarea hotărârii române, ci doar rejudecarea procesului respectiv cu respectarea drepturilor fundamentale, rejudecare care va fi realizată de alţi judecători decât cei care au judecat procesul iniţial care nu a respectat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cu ocazia Crăciunului, Cabinetul avocaţial Ursuţa urează tututor cititorilor BIHOREANULUI, clienţilor şi colaboratorilor noştri, Sărbători fericite!