Adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică mai multe prevederi din celebrele "legi ale justiţiei", tocmai modificate recent în urma unui proces legislativ, a născut numeroase discuţii în spaţiul public, legate de afectarea sau nu a independenţei justiţiei.

Problema este însă că, dincolo de discuţiile mai mult sau mai puţin influenţate politic, ordonanţa cuprinde o gravă greşeală de tehnică legislativă, care va putea naşte mari probleme în practica judiciară.

Astfel, în art VI din ordonanţa care este o normă tranzitorie se prevede că dispoziţiile din Legea 304/2004 recent modificată, potrivit cărora apelurile se vor soluţiona în complet de 3 judecători în loc de 2, cum era în vechea lege, se vor aplica doar proceselor penale pornite în primă instanţă după data de 1 ianuarie 2020. Această soluţie a fost argumentată pe faptul că în ultimele luni autorităţile şi-au dat seama, brusc, că nu au de unde să formeze complete de 3 magistraţi în apeluri din cauză de "lipsă personal".

Dar nu aceasta este problema practică, ci faptul că în textul actului normativ a mai fost adăugată o frază care prevede că apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanţă, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se judecă în complet format din 2 judecători.

Deoarece art. IV din Legea 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 (tot normă tranzitorie) prevăd că dispoziţiile prezentei legi privind judecarea apelurilor în complet de 3 judecători se aplică cauzelor înregistrate pe rolul instanţelor după intrarea în vigoare a prezentei legi (22 iulie 2018), rezultă că vom avea trei situaţii care nu cred că au fost imaginate de "legiuitor", ci reprezintă o veritabilă eroare legislativă.

Concret; cauzele penale pornite anterior datei de 22 iulie 2018 vor fi judecate în complet de 2 judecători, cele pornite între 22 iulie şi 16 octombrie 2018 în complet de 3 judecători, cele între 16 octombrie 2018 şi 31 decembrie 2019 iarăşi în complet de 2 judecători, iar cele după 1 ianuarie 2020 din nou în complet de 3 judecători.

În această situaţie, va fi foarte greu, în practică, să se constituie complete de apel. Mai grav, o greşită compunere a completului datorată acestei bâlbâieli legislative va putea atrage chiar nulitatea hotărârii pronunţate în materie penală de o instanţă de apel.