Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019.

Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".

În concret, legea, care a intrat în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, interzice oricărui şofer să utilizeze telefonul mobil în timp ce conduce. De asemenea, telefonul nu poate fi utilizat nici de conducătorii de mopede sau de biciclişti.

Potrivit unor comunicate recente ale Poliţiei, prin folosirea telefonului se înţelege, de exemplu, inclusiv setarea GPS-ului, setare care poate fi făcută doar de pasager în timpul mersului. Şoferul este obligat să oprească pentru a putea seta destinaţia.

Dacă sintagma "ţinerea în mână" a telefonului pare destul de clară, "folosirea în orice mod" a acestui aparat prezintă, în schimb, neclarităţi ce vor trebui lămurite în practică. Aceasta deoarece, conform acestui text nu tocmai fericit formulat, se va putea interpreta inclusiv că ghidarea în condus după un telefon setat pe GPS ar fi o veritabilă utilizare "în orice mod".

Sper, totuşi, că interpretarea organelor statului să nu fie chiar atât de restrictivă. Aceasta, deoarece sancţiunile prevăzute de noua legislaţie sunt foarte aspre: dacă simpla folosire a telefonului în mers atrage o amendă consistentă şi aplicarea a 4 puncte de penalizare, dacă această folosire este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, ea va atrage pentru şoferi şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Trebuie reţinut faptul că legea nu cere ca încălcarea regulii de circulaţie să fie sancţionată cu suspendarea dreptului de a conduce (cum ar fi, spre exemplu, trecerea pe culoarea roşie a semaforului), ci doar să fie încălcată o regulă de circulaţie în timp ce se foloseşte telefonul mobil. Spre exemplu, se va putea suspenda permisul de conducere chiar şi dacă şoferul în cauză, având telefonul în mână, nu semnalizează sau nu foloseşte farurile în afara localităţii pe timp de zi. Aşadar, atenţie mare!