Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.

Din punct de vedere clinic deosebim gastrita acută de cea cronică. Gastrita acută se prezintă sub mai multe forme: gastrita hemoragică acută (numită şi gastrita acută erozivă) care este cea mai frecventă şi cea mai dramatică, gastrita erozivă enteropatică (formă rară) şi gastrita acută asociată cu Helicobacter pylori (un bacil asociat şi cu gastrita cronică activă, ulcerul gastric şi duodenal).

Gastrita hemoragică acută este asociată de regulă unei boli sau consumului unor medicamente, dar poate apărea şi fără o explicaţie aparentă. Se estimează că boala apare la 90% din bolnavii spitalizaţi pentru boli severe, cel mai frecvent în secţiile de terapie intensivă (intervenţii chirurgicale mari, insuficienţă hepatică, renală sau respiratorie, şoc, arsuri întinse sau infecţii severe cu septicemie).

Se cunosc mulţi agenţi care pot leza mucoasa gastrică: aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene (utilizate în bolile reumatismale şi diferite inflamaţii), acizii biliari, enzimele pancreatice, alcoolul.

Clinic, sângerarea de la nivelul mucoasei gastrice poate lua diferite aspecte, de la o hemoragie bruscă şi dramatică, până la o pierdere minimă, care se poate evidenţia microscopic la nivelul scaunului, sau printr-o anemie uşoară. De obicei boala nu are simptome, dar pot apărea dureri la nivelul abdomenului superior, greţuri şi vărsături.

Gastrita asociată cu Helicobacter pylori se poate diagnostica printr-un examen serologic (disponibil şi la noi în majoritatea laboratoarelor) care pune în evidenţă indirect prezenţa bacilului, tratamentul fiind indicat de către medic, iar rezultatele sunt foarte bune (distrugerea bacilului în peste 90% din cazuri).

Atenţie! Diagnosticul se pune prin evidenţierea microscopică a sângelui în scaun şi prin endoscopie, radiologia având un rol mai modest. De aceea, orice paloare apărută fără o cauză anume, va fi investigată minuţios pentru excluderea unei eventuale sângerări gastrice sau intestinale. Gastrita acută trebuie diferenţiată de pancreatita acută sau colica biliară, care pot avea uneori semne asemănătoare.

Reţineţi! Tratamentul este cel al bolilor asociate şi are ca scop prevenirea hemoragiei prin înlăturarea agentului nociv. La bolnavii cu boli severe se administrează medicamente specifice antiacide, de obicei intravenos, cu rezultate remarcabile. Medicul este cel care recomandă şi supraveghează tratamentul, evoluţia bolii fiind cel mai des favorabilă. De asemenea este necesară o igienă alimentară încă din copilărie, pentru prevenirea bolii. Consumul exagerat de alcool este dăunător şi pentru mucoasa gastrică, de aceea trebuie evitat. Medicamentele care pot produce hemoragii gastrice se vor utiliza numai la indicaţia şi în dozele recomandate de medic (atenţie la banala aspirină!).