Pacientul poate alege! Începând din 15 mai, Spitalul Pelican va trata gratuit fracturi şi operaţii de apendicită.

"Pacienţii care ajung cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), după ce sunt evaluaţi şi diagnosticaţi, pot să solicite transferul al Spitalul Pelican. De asemenea pot solicita ambulanţei de la început să fie aduşi la noi", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Gogu Cacuci, directorul Spitalului Pelican, îndemnând pacienții să sesizeze Spitalului dacă echipajul refuză, pentru ca instituţia să poată face reclamaţie la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Astfel, spitalul Pelican va opera gratuit în secţia de Ortopedie şi Traumatologie, pacienţi cu fracturi de şold, inclusiv cazurile care necesită protezare, fracturi la nivelul coapsei, femurului, genunchiului, gleznei, piciorului, umărului, braţului, cotului, antebraţului şi mânii.

În Bihor se înregistrează circa 150 de fracturi lunar, iar parte din acestea ar putea fi preluate de spitalul privat dotat cu linie de gardă şi deservit de opt chirurgi.

O altă noutate anunțată joi este că în secţia Chirurgie Generală vor fi operaţi, tot fără coplată, prin metoda clasică sau laparoscopică, pacienţii cu diagnostic de apendicită.

"Campania privind aceste operaţii gratuite va dura cel puţin până la sfârşitul anului. Depinde de modul în care va evolua contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate", a spus Cacuci.

Potrivit reprezentanţilor spitalului privat, pacienţii nu îşi vor asuma nicio cheltuială. "Pe pacient nu o să îl coste nici cinci bani. Singura condiţie pentru a beneficia de operaţie gratuită este să fie asigurat şi să poată prezenta cardul de sănătate", a spus Adrian Maghiar, şeful secţiei Chirurgie şi coproprietar al spitalului.

Maghiar ar mai spus că operaţiile laparoscopice, care presupun mici incizii prin care un instrument care îi permite chirurgului o imagine clară asupra afecţiunilor şi intervenţia supra lor, sunt minim invazive, cu impact redus asupra organismului iar timpul alocat recuperării este mult redus.

Înfiinţat în anul 2008, spitalul clinic Pelican cu 130 paturi, maternitate şi săli de operaţie s-a specializat în ultimii ani în intervenţii chirurgicale minim invazive cu durată de spitalizare redusă la două - trei zile.