Potrivit noii reglementări în materie de RCA, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), asigurătorul de răspundere civilă nu acordă daune în anumite situaţii reglementate în lege.

Astfel, în primul rând, asigurătorul nu plăteşte despăgubiri în situaţia în care şoferul autoturismului asigurat nu este vinovat de producerea accidentului care s-a produs fie dintr-un caz de forţă majoră, fie din culpa exclusivă a victimei, fie din culpa unui terţ. Dacă este o culpă comună, asigurătorul acordă despăgubiri pentru gradul de vinovăţie stabilit al şoferului asigurat RCA.

De asemenea nu se acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse bunurilor aparţinând conducătorului vehiculului răspunzător de producerea accidentului, precum şi pentru cele produse ca urmare a vătămării corporale sau decesului acestuia, indiferent cine solicită aceste despăgubiri.

Asigurătorul nu acoperă nici: amenzile de orice fel şi cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului; cheltuielile făcute în procesul penal de proprietarul sau conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluţionat şi latura civilă; sumele pe care conducătorul vehiculului răspunzător de producerea prejudiciului este obligat să le plătească proprietarului sau utilizatorului care i-a încredinţat vehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea acestui vehicul; prejudiciile produse bunurilor transportate, dacă între proprietarul sau utilizatorul vehiculului care a produs accidentul ori conducătorul auto răspunzător şi persoanele prejudiciate a existat un raport contractual la data producerii accidentului; prejudiciile produse persoanelor sau bunurilor aflate în vehiculul cu care s-a produs accidentul, dacă asigurătorul RCA poate dovedi că persoanele prejudiciate ştiau că vehiculul respectiv era furat.

Nu în ultimul rând, asigurătorul nu răspunde pentru prejudiciile cauzate în situaţiile în care nu se face dovada valabilităţii la data accidentului a asigurării RCA. În această situaţie, însă, daunele vor fi plătite victimei de Biroul Asigurătorilor din România care le va recupera de la persoana vinovată de producerea accidentului.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante (I)

Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante II, Drepturi şi obligaţii noi

Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante III: Pentru ce daune se acordă despăgubiri