Aşa cum arătam săptămâna trecută, noua legislaţie în materie de RCA, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi tramvaie aduce noutăţi importante.

Astfel, pe lângă faptul că asigurarea RCA se poate face şi pentru perioade mai scurte de 6 luni, respectiv chiar şi pentru o lună, în cazul încheierii contractului pe o durată mai mare se introduce posibilitatea achitării primei de asigurare şi în rate. În ipoteza în care persoana asigurată nu va achita la timp rata, spre deosebire de asigurarea facultativă CASCO, în cazul RCA contractul rămâne în vigoare şi constituie titlu executoriu pentru asigurător în vederea recuperării ratelor de la asigurat. Mai precis în ipoteza în care se produce un accident, iar asiguratul nu este la zi cu plata ratelor, păgubitul va fi despăgubit iar asigurătorul îl va executa silit pe asigurat pentru plata ratelor scadente.

Noua legislaţie nu aduce numai drepturi, ci şi obligaţii suplimentare pentru asiguraţii RCA. Este important de reţinut că, de acum încolo, orice titular de contract RCA are obligaţia să notifice asigurătorul RCA cu privire la aceasta în termen de 5 zile lucrătoare de la producerea accidentului. Potrivit legii, asiguratul furnizează asigurătorului RCA informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului, documentele necesare instrumentării cazului.

De asemenea, tot în 5 zile asiguratul trebuie să înştiinţeze asigurătorul cu privire la următoarele: dacă partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la el; despre procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs; partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care asiguratul ia cunoştinţă despre acest lucru.

Nerespectarea acestei noi obligaţii are o consecinţă foarte importantă. Dacă s-a produs un accident, asigurătorul achită victimei despăgubirile dar le va recupera de la asiguratul RCA în situaţia în care va dovedi că lipsa informării a condus la imposibilitatea de a se apăra în procesul intentat de victima accidentului.

Citiţi şi Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante (I)