La fel ca în fiecare an, încep prin a ura tuturor cititorilor "La mulţi ani şi un 2017 mai bun ca 2016!".

La o primă vedere, anul 2017 nu va aduce schimbări legislative majore. Modificările procedurii civile care trebuiau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017 şi care vizau în principal judecarea proceselor în camera de consiliu şi pregătirea dosarului pentru calea de atac de instanţa ce a pronunţat hotărârea atacată, au fost amânate printr-o ordonanţă de urgenţă pentru 1 ianuarie 2019. Cu toate acestea, anul 2017 este un an foarte important pentru sistemul judiciar, trebuie să înceapă pregătirile efective pentru intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2019 a ultimelor dispoziţii ale Noului cod de procedură civilă.

În schimb, s-ar putea ca la 1 iulie 2017 să intre în vigoare legea privind insolvenţa persoanelor fizice, lege care va putea produce consecinţe ce nu pot fi anticipate acum, în mod rezonabil.

Este posibil şi chiar probabil ca în anul 2017 să continue şirul excepţiilor de neconstituţionalitate admise cu privire la noile Coduri penal şi de procedură penală astfel încât este previzibil să asistăm la noi modificări ale celor două acte normative.

La sfârşitul anului 2016 a fost adoptată o hotărâre de guvern care reglementează o procedură de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar, astfel încât este de aşteptat să vedem în curând o adaptare a regulamentelor de parcare locale la noul cadru normativ care este diferit de cel anterior – spre exemplu nu se va mai permite amenajarea de parcări pe trotuare fără a se lăsa un spaţiu suficient de trecere pentru pietoni.

Este de aşteptat însă ca această procedură să sufere anumite corecturi întrucât, cel puţin din punctul meu de vedere, ea nu respectă legea în vigoare în ce priveşte mai multe aspecte. Ca atare am putea asista într-un interval de timp nu foarte îndepărtat la decizii ale instanţelor judecătoreşti prin care unele dintre prevederile noii proceduri de ridicare a autovehiculelor să fie declarate nelegale.