La fel ca în fiecare an, încep prin a ura tuturor cititorilor La mulţi ani şi un 2018 mai bun ca 2017!

Aproape sigur, prima parte a anului 2018 va fi marcată de continuarea discuţiilor cu privire la modificarea legilor justiţiei, fiind previzibil ca forma acestor legi adoptată de Parlament să nu intre în vigoare, cel puţin în viitorul imediat, fie ca urmare a retrimiterii legilor în forul legislativ de către preşedinte, ori ca urmare a atacării acestora la Curtea Constituţională.

Dincolo de discuţiile cu tentă mai mult sau mai puţin politică, este nevoie de o modificare rapidă a codurilor penal şi de procedură penală pentru ca acestea să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale din ultimii ani, fiind posibil şi chiar probabil ca în anul 2018 să continue şirul excepţiilor de neconstituţionalitate admise cu privire la aceste coduri.

De asemenea, se preconizează o intervenţie a legiuitorului în materia procedurii civile pentru a se armoniza sistemul judiciar actual cu decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarat neconstituţional pragul valoric pentru recurs. Aceasta deoarece, dacă s-ar păstra sistemul actual, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va ajunge realmente sufocată, obligată fiind să judece toate recursurile civile din ţară. Chiar dacă se impunea o asemenea intervenţie legislativă încă din iulie 2017, nici acum nu ar fi prea târziu.

Este de aşteptat ca anul 2018 să ne aducă decizii importante, atât ale Curţii Constituţionale, cât mai ales ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţate în mecanismele de unificare a practicii judiciare, respectiv recurs în interesul legii şi hotărâre prealabilă.

Totodată, s-ar putea ca în 2018 să intre în vigoare legea privind insolvenţa persoanelor fizice, amânată de mai multe ori până acum, act normativ care va produce consecinţe ce nu pot fi anticipate acum, în mod rezonabil.

În fine, anul 2018 ar putea reprezenta anul pregătitor pentru intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2019, a ultimelor prevederi ale Codului de procedură civilă, amânate succesiv până acum, prevederi care  vizează, în principal, judecarea proceselor în camera de consiliu şi pregătirea dosarului pentru calea de atac de instanţa ce a pronunţat hotărârea atacată.