Reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) au prezentat miercuri, la Universitatea Oradea, proiectul Creative Start, dedicat antreprenoriatului în domeniul industriilor creative.

"Proiectul are ca scop sprijinirea zonei de industrie creativă, artă, softuri, orice industrie care aduce ceva nou. El se adresează în mod special tinerilor, de la care se aşteaptă să fie creativi. Oaspeţii noştri au oferit informaţii despre proiectul pe care l-au lansat, sumele care se pot accesa şi noutăţile. Este un gen de proiect mai bun decât altele, pentru că oferă din start 75% din valoarea proiectului câştigat, adică ai banii, îi cheltui şi apoi îi justifici, comparativ cu altele care sunt invers", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Societăţii Antreprenoriale Studenţeşti din Oradea, Aurel Căuş.

Proiectul a fost prezentat, în sala bibliotecii universitare, de preşedinte CNIPMMR, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, de preşedintele BNS, Dumitru Costin, alături de reprezentanţi ai universităţii şi ai autorităţilor orădene.

"Această ţară are nevoie de antreprenori, de tineri dinamici care să nu depindă decât de propriile lor capabilităţi. Ce poate fi mai cool în cariera voastră decât să fiţi voi cei care le plătiţi salarii colegilor voştri, decât să vedeţi cum ideile voastre prind rădăcini şi se dezvoltă. La asta poate contribui acest proiect. El a fost gândit în trei etape. Una în care ne adresăm educaţiei. Ne dorim să fie cât mai mulţi tineri care să dorească să îşi dezvolte o afacere. Cea de-a doua etapă este cea a finanţării. Din 600 de persoane care vor participa vor fi selectate 75 de planuri de afaceri care vor primi o finanţare de 160.000 de lei fiecare, adică aproximativ 34.300 de euro, nerambursabili. Etapa a treia este şi cea mai importantă din punctul meu de vedere. Este cea a mentoratului. Tinerii a căror afacere a fost selecţionată vor fi consiliaţi de antreprenori cu experienţă pentru că nu este simplu ca, la început de drum, să găseşti clienţi, parteneri sau furnizori", a declarat preşedintele CNIPMMR Florin Jianu, potrivit Crişana.ro.

Lansat până în prezent în zona de nord-vest a României, în cadrul proiectului Creative Start vor fi selectate pentru cursuri de antreprenoriat 600 de persoane din judeţele Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Acestea vor participa gratuit la cursuri, iar 75 dintre ei vor putea câştiga 34.300 de euro – bani nerambursabili pentru planul de afaceri propus. Ca noutate, potrivit lui Florin Jianu, se va aduce şi componenta de mentorat, firmele urmând să fie mentorate de oameni de afaceri cu experienţă şi expertiză demonstrată.

Pot participa în acest proiect persoanele care au vârsta peste 18 ani, au domiciliul sau reşedinţa în regiunea de dezvoltare Nord-Vest: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj sau Bihor, şi intenţionează să înfiinţeze o afacere în domeniul industriilor creative în mediul urban al regiunii Nord-Vest şi nu se află în categoria tinerilor NEETs (acei tineri care nu sunt nici angajaţi şi nici nu se află într-o formă de şcolarizare sau formare).

Sunt eligibile persoanele angajate, inclusiv cele care desfăşoară o activitate independentă (300), dar şi şomerii, inclusiv cei inactivi (300).

Perioada de desfăşurare a cursurilor este 1 martie 2018 – 3 octombrie 2018, iar planurile de afaceri vor fi evaluate de un juriu format din 6 experţi.

Creative START este un proiect finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Scopul acestuia este Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale şi susţinerea dezvoltării spiritului antreprenorial şi inovator, Creşterea gradului de informare şi de conştientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului, încurajarea antreprenoriatului, ceşterea ocupării la nivelul regiunii Nord-Vest prin crearea a 150 de locuri de muncă în întreprinderile nou înfiinţate, promovarea inovării sociale prin încurajarea viitorilor antreprenori să angajeze persoane din grupuri vulnerabile.