Te-ntrebi de ce ai probleme cu sexul? Te macină gândul că soţul tău e psihopat şi te întrebi de ce contrariile nu se mai atrag? Nu ştii de ce nu-ţi vine să vorbeşti în public sau de ce nu te simţi bine până n-ai verificat de cel puţin 10 ori uşa dacă e închisă? Ţi se face rău dacă n-ai timp să-ţi aranjezi tricourile la dungă? Nu ştii cum să-i faci faţă copilului sau eşti năpădit de superstiţii? Ei bine, nu eşti singurul, iar cea mai nouă carte scrisă de psihologul orădean Răzvan T. Coloja, lansată de curând, s-ar putea să-ţi dea nişte răspunsuri.

"Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi" a fost lansată recent, la Editura Crux Publishing, şi, pe lângă faptul că sare-n ajutorul studenţilor la Facultatea de Psihologie, are menirea să "traducă" pe înţelesul oamenilor de rând care sunt problemele cu care se confruntă, de la anexietate, depresie, sexualitate, tulburări psihiatrice sau de personalitate, până la psihologia copilului sau cea a reclamei.

"Textele sunt special concepute în aşa fel încât să se adreseze atât publicului larg cât şi specialiştilor. A fost dificil să menţin acest echilibru fără să cad într-o extremă de tabloid sau una în care să predomine limbajul de lemn. Am vrut să explic psihologia pe înţelesul cititorului de rând, dându-i totodată acestuia şansa să se documenteze mai departe dacă doreşte prin intermediul notelor de subsol care conţin referinţe bibliografice către studii aferente temei discutate", a explicat Răzvan T. Coloja.

Volumul cuprinde, în 444 de pagini, toate textele publicate pe portalul eBihoreanul.ro, la secţiunea Psihologul Bihoreanului, şi pe diverse bloguri, respectiv pe site-ul de specialitate psihoradea.com până în prezent, abordând teme diverse.

Folosindu-se de studii argumentate cu cifre - marea majoritate din alte ţări, deoarece în România lipsesc cu desăvârşire -, Coloja abordează o varietate de teme, inclusiv mituri şi superstiţii, care ne afectează viaţa de zi cu zi. Psihologia flirtului - mesaje nonverbale transmise de femei, efectele jocurilor pe calculator asupra copiilor, copiii din cuplurile homosexuale, cum să desprinzi copiii de la televizor în mod eficient, de ce suntem infideli, cât contează de fapt IQ-ul, care este legătura dintre genele noastre şi depresie, bolile mintale, ce sunt fobiile şi cum se tratează ele, ce spune psihologia despre atei şi chiar psihologia isteriei anti-vaccin, efectele devastatoare ale abuzului verbal, cum pot fi interpretate afinităţile tale politice şi ce spune despre tine contul tău de Facebook sunt câteva dintre ele.

Cartea "Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi" este cea de-a şasea carte scoasă de Răzvan T. Coloja, primele cinci fiind romane de ficţiune.

"Până acum reacţiile au fost bune şi 30% din tiraj s-a epuizat încă dinainte să plece cartea din tipografie (conform statisticilor primite de la editura Crux Publishing, care a făcut o campanie de precomandă înaintea lansării). Presupun deci că ceva a ieşit OK. Dacă şi al doilea tiraj se epuizează până la finalul anului mi-am promis că scriu şi volumul II", spune autorul.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii, pentru 46 lei, în această perioadă transportul fiind gratuit, prin curierat rapid.


Colaborator permanent al BIHOREANULUI, Răzvan T. Coloja, în vârstă de 39 de ani, este psiholog clinician, psihoterapeut şi consilier psohologic în Oradea. A finalizat studiile Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), având masterat cu triplă specializare în domeniu (Psihologie Clinică, Consiliere şi Psihoterapii), dar şi facultatea de Ştiinţe (Informatică) şi cea de Litere (Biblioteconomie), la Universitatea din Oradea. În prezent este doctorand în Sociologie.

A publicat cinci romane ("Fabrica de furnici", 2009, "Recolta roşie", 2011, "Soldaţi ai terebetinei", 2015, "Pangeea, toamna", 2015, "Aer şi MSbP", 2016)  şi câteva articole în reviste de specialitate. A activat câţiva ani ca jurnalist în presa IT - a fost redactor-şef al revistei "MyLinux", redactor-şef adjunct al revistei "MyComputer" şi redactor al revistei "Connect". Este pasionat de sociologie, psihologie socială, neuropsihologie, Linux şi literatura transgresivă.

În timpul liber întreţine site-ul psihoradea.com dedicat orădenilor interesaţi de psihologie. Poate fi contactat la email@razvancoloja.com.