Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 21 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 prin care se reglementează o procedură de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar.

Potrivit noii reglementări în materie, ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă. Se consideră staţionare inclusiv situaţia în care autoturismul, deşi oprit în afara părţii carosabile, are o roată pe partea carosabilă.

Întrucât în actul normativ intrat în vigoare nu se mai regăseşte textul din Proiectul ce s-a aflat în dezbatere publică în perioada iulie-august 2016, care prevedea că dispoziţia de ridicare este un act administrativ, aplicând regulile generale în materie şi practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, contestarea măsurii ridicării se va face, în opinia noastră, pe calea plângerii contravenţionale, fiind pe deplin aplicabile dispoziţiile art. 32 alin (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, care prevăd: "Controlul aplicării şi executării sancţiunilor principale şi complementare este de competenţa exclusivă a instanţei prevăzută la alineatul 1", aceasta fiind judecătoria în raza de competenţă a căreia s-a săvârşit contravenţia.

Mai precis, apreciem că persoana care consideră că autoturismul pe care îl conducea a fost ridicat nelegal, va ataca atât procesul-verbal prin care a fost amendat, cât şi dispoziţia de ridicare a autoturismului, printr-o unică plângere contravenţională.

Întrucât, din analiza textelor legale, rezultă că plângerea nu suspendă executarea (autoturismul fiind deja ridicat), persoana în cauză va trebui să achite contravaloarea serviciilor de ridicare şi transport şi să solicite pe cale plângerii contravenţionale restituirea acestor sume, în situaţia în care se va constata de către instanţă că ridicarea a fost nelegală.

În ceea ce priveşte restituirea autoturismului ridicat, acesta va fi restituit numai proprietarului sau deţinătorului legal. Ca atare, dacă o persoană a parcat autoturismul altei persoane nelegal, restituirea va fi făcută numai acesteia din urmă, ea fiind proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului.

Citiți și Toate roţile sus! Poliţia Locală adună vehiculele parcate neregulamentar prin oraş