Prevalenţa diabetului în România este de 11%, ceea ce înseamnă că la aproximativ 10 persoane adulte una are diabet zaharat, a afirmat recent preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar.

“La nivel mondial există peste 400 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat, 90 – 95% dintre aceştia fiind cu diabet zaharat tip II, iar 90% din persoanele cu diabet zaharat de tip II sunt supraponderale sau obeze. Dacă ne referim la România, datele făcute (…) prin studiul Predatorr arată o prevalenţă a diabetului de 11%, ceea ce înseamnă că la aproximativ zece persoane adulte una are diabet zaharat. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are sau nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre – la nivel mondial o creştere în următorii 20 – 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar în Europa undeva la 16%”, a arătat Romulus Timar, la evenimentul de lansare a Forumului Român de Diabet, care a avut loc marți la Palatul Parlamentului.

Specialistul atrage atenţia că, în cazul acestei boli, este foarte importantă prevenţia printr-un stil de viaţă sănătos.

Potrivit acestuia, prezenţa diabetului creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare, creşte riscul de insuficienţă cardiacă.

Citiți mai multe detalii pe această temă pe www.romania24.ro!