Bihorenii s-au convins: cu sau fără lege, ambrozia creşte în voie! În primul an în care există o lege pentru combaterea acestei buruieni alergene, autorităţile locale au constatat că prevederile ei nu pot fi aplicate. Aşa că, în timp ce ambrozia a crescut în voie, în întreg judeţul nu s-a dat nici măcar o amendă...

Dezinteres şi neputinţă

Legea 62/2018 şi HG 707/2018 ar fi trebuit să conducă la curăţarea ambroziei din România, dar s-au dovedit inutile. Comisia judeţeană, care ar fi trebuit să inventarieze terenurile contaminate şi apoi să amendeze proprietarii, s-a împiedicat de la primul pas.

Primăriile din judeţ, care ar fi trebuit să facă un inventar al terenurilor infestate, nu s-au achitat de sarcină, iar cum legea nu stabileşte şi sancţiuni în această situaţie, edilii nu au putut fi obligaţi. Astfel, comisia - formată din specialişti ai Direcţiei pentru Agricultură, APM, DSP şi reprezentanţi ai primăriilor - n-a avut de ales decât să identifice singură terenurile cu probleme. "Dar toţi membrii avem şi alte sarcini de serviciu", zice Adrian Feher, preşedintele comisiei. Aşadar, au lucrat când au apucat...

Lege "precoce"

şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae HodişanNici după ce a depistat terenuri cu ambrozie, comisia n-a prea avut ce face. Legea prevede că proprietarii trebuie să primească avertismente între 1 şi 15 iulie, iar amenzi între 16 şi 31 iulie. "Pentru că am avut o vară mai ploioasă, ambrozia a apărut în cele mai multe zone după 1 august", spune şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae Hodişan (foto). Aşa se face că în judeţ nu s-a dat nicio amendă! "S-au încheiat şapte procese verbale de notificare şi un avertisment", zice Feher.

Ca anul viitor această situaţie să nu se repete, comisia din Bihor va transmite Ministerului Agriculturii o listă cu propuneri de modificare a legii. "Am avut o întâlnire şi la Prefectură pe această temă, am stabilit că noi ne-am făcut datoria, dar legislaţia e slabă. Vom cere să nu mai fie limitări la termenele de sancţiuni, dar şi ca autorităţile locale să fie împuternicite să dea amenzi", spune Hodişan.

Rămâne de văzut dacă Parlamentul şi Guvernul vor înţelege ce au de făcut...