Oradea va trebui să vireze în acest an către Administraţia Fondului de Mediu o contribuţie record, pentru că nu şi-a îndeplinit ţintele de colectare selectivă. Mai precis, municipiul va trebui să plătească nu mai puţin de 1.225.669 lei, pentru că n-a redus cu 45% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică.

Amenda este mai mare ca oricând: anul trecut, Oradea a plătit către AFM 550.000 lei, iar acum doi ani 310.000 lei.

Această situaţie era previzibilă, ţinând cont că în 2019, deşi ţintele de colectare selectivă au crescut, Oradea a reciclat mai puţine deşeuri decât în anul precedent. Mai precis, anul trecut cetăţenii au produs 72.914 tone de gunoaie, dar la reciclare au ajuns doar 887 tone de deşeuri din ambalaje.

Explicaţia este că, deşi orădenii au continuat să arunce separat deşeurile, firma care administrează staţia de sortare, Eco Bihor, nu a reuşit să valorifice decât circa 17% din ele, deoarece piaţa globală de reciclare s-a prăbuşit, după ce China a blocat orice import de deşeuri.

Citeşte pe această temă şi articolul: 

"Corigenţi la reciclare! Oradea va plăti o amendă record, pentru că anul trecut a reciclat de trei ori mai puţine deşeuri decât în 2018"