Ce ai făcut tu azi pentru mediu? Chiar așa, ce ai făcut după ce ai criticat că malurile apelor sunt sufocate de deșeuri, după ce ai constatat că vecinii nu aruncă selectiv deșeurile și după ce, evident, ai găsit vreo două-trei exemple de bune practici din alte țări? Concret, ce ai făcut pentru mediu? Dar pentru ape?

Știai că, lunar, angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri colectează 25 metri cubi de deșeuri doar din acumulări, plus încă cel puțin 10 mc de deșeuri din principalele cursuri de apă?

Apărăm 101 localităţi prin 1.223 kilometri de diguri. Dar singuri nu putem apăra apele de deșeurile care le sufocă. Alătură-te acestui efort și participă ori de câte ori ai ocazia la acțiuni de igienizare. Fii eroul tău, fii voluntar!

Prevenim poluarea și risipa de apă prin activitățile de inspecție și monitorizare. Boli precum hepatita A și E sunt cauzate de bacteriile din apele contaminate. Mai bine de 14% din cantitatea de apă dintr-o gospodărie se risipește prin scurgerile și instalațiile învechite. Asigură-te că familia ta are acces la o sursă de apă nepoluată și investește în tehnologii prietenoase cu mediul.

Educăm în mod special tinerii din mediul rural în privinţa bunelor practici de gospodărire a apei. Învățăm împreună cu ei cum putem păstra cursurile de apă curate şi cum putem interveni în caz de inundații. Prin proiectele educaționale, ABA Crișuri susține anual cel puțin zece instituții de învățământ. Astfel se încurajează adoptarea unor obiceiuri prietenoase cu mediul în general și cu apa în special. Dacă ai idei ingenioase și dorești să fii parte activă în proiectele educaționale, te invităm să ne scrii pe adresa presa_abacrisuri@yahoo.com sau prin fax la numărul 0259/444.237.

Deși apa este un element vital pentru a supraviețui, totuși, puțini dintre noi ne întrebăm de unde vine, ce se întâmplă cu ea după ce o folosim și dacă este suficientă și pentru următoarele generații. Fă diferența și implică-te, fii parte activă!

Anca Mihociu
Purtător de cuvânt
ABA Crişuri