O obligaţie pentru toţi orădenii, colectarea selectivă este încă nerespectată de mulţi dintre locuitorii oraşului.

Ce nu ştiu orădenii care nu separă deşeurile menajere de cele reciclabile este că, aruncând deşeurile la întâmplare, compromit şi efortul vecinilor lor, dar mai ales şansa ca tarifele de salubritate să rămână la nivelul actual. Cu cât vor arunca mai multe gunoaie la halda ecologică, orădenii vor plăti mai mult...

Saci pentru toţi

Pentru funcţionarea sistemului de colectare selectivă, toţi cei care stau la case au primit de la RER Ecologic Service saci galbeni destinaţi exclusiv acestui tip de deşeuri, adică hârtii, cartoane, doze de metal, ambalaje, tetrapak-uri, plastice ori sticle.

Pentru orădenii care stau la blocuri, operatorul de salubritate a pus la dispoziţie, tot gratuit, containere şi pubele cu capace galbene, pe care a fost inscripţionat mesajul că sunt destinate exclusiv deşeurilor reciclabile.

Totuşi, mulţi orădeni continuă să-şi arunce deşeurile la întâmplare, ceea ce face inutil efortul celor care colectează selectiv. Asta pentru că, odată amestecate cu deşeurile menajere, reciclabilele sunt compromise şi nu mai pot fi revalorificate.

De-a valma, mai scump!

Din acest motiv, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa orădenilor, îndemnându-i să strângă selectiv deşeurile, mai ales că nu au nimic de pierdut, colectarea reciclabilelor fiind gratuită. Beneficii va avea însă întreg oraşul, pentru că regulile europene, transpuse în legislaţia naţională, prevăd că anual Oradea trebuie să reducă cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată la halda ecologică, în caz contrar Primăria fiind obligată să plătească o contribuţie de 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri peste limită.

În plus, din acest an, operatorii haldelor trebuie să plătească Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă de 80 lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă, bani care se recuperează, în final, tot de la cetăţeni. Aşadar, colectarea selectivă nu este doar o măsură prietenoasă cu mediul înconjurător, ci şi cea mai ieftină...


VOCEA STRĂZII

Ce îmbunătăţiri credeţi că ar trebui să aducă RER Ecologic Service în salubrizarea orădeană?

Muncitorii ar trebui să colecteze sacii galbeni, cu deşeuri reciclabile, săptămânal, nu o dată la două săptămâni, cum fac în prezent.
Ion Rusu

Să monteze camere de filmat şi să fie amendaţi toţi orădenii care aruncă gunoiul lângă tomberoane şi care nu sortează deşeurile.
Maria Costin

Eu, stând la casă, am primit saci pentru deşeurile reciclabile, dar sunt prea mici. Ar trebui să împartă saci mai mari şi mai mulţi.
Vlad Chelaru

Să folosească filtre când mătură noaptea străzile oraşului. Multe din utilaje doar ridică un nor de praf în spatele lor. Aşa nu se face curăţenie!
Radu Moş

Să spele şi marginile străzilor şi parcările de domiciliu din tot oraşul, măcar o dată pe lună. Se adună multă mizerie aici.
Carmen Costras

Ar trebui să facă mai multe campanii de informare despre cum să colectăm selectiv. Puţini ştiu regulile şi mai puţini le aplică!
Simona Crupaci