Câteva mii de orădeni care locuiesc la marginea oraşului sunt poluaţi fonic de maşinile din trafic. Măsurători făcute la comanda Primăriei arată că în preajma a opt străzi din oraş se depăşesc limitele de zgomot permise de lege, ceea ce afectează, pe timp de zi, circa 3.000 de orădeni. Pe timpul nopţii e şi mai grav: gălăgia ajunge în urechile a 5.900 de orădeni.

Singura veste bună este că, în ultimii cinci ani, numărul orădenilor poluaţi fonic s-a redus semnificativ. În continuare, însă, Primăria trebuie să găsească soluţii ca oraşul să fie mai silenţios.

Mai puţini „poluaţi”

În urmă cu cinci ani, Primăria Oradea a realizat, pentru întâia oară, hărţi de zgomot ale oraşului, care arătau că aproape 19.000 de orădeni locuiesc în zone în care gălăgia trece de limitele prevăzute de lege: 70 decibeli pe timp de zi, respectiv 60 db pe timp de noapte. Cauza zgomotului? Traficul rutier, după cum au stabilit atunci specialiştii firmei bucureştene Enviro Consult, specializată în măsurarea zgomotului.

Aceiaşi specialişti au revenit la Oradea, pentru a actualiza hărţile de zgomot. În anul 2016, ei au făcut din nou măsurători detaliate de decibeli, constatând că numărul locuitorilor oraşului afectaţi de gălăgie a scăzut semnificativ.

Străzi cu larmă

Conform noilor date, pe timpul zilei, 3.051 de persoane sunt expuse la un nivel de zgomot peste limită, pe timp de noapte numărul lor crescând la 5.900. Cu toţii sunt orădeni care locuiesc în preajma străzilor de la marginea oraşului, cu patru benzi de circulaţie, adică Densuşianu, Calea Borşului, Podului, Matei Corvin, Calea Aradului, Ogorului, Calea Clujului, şi din zona podului Mareşal Constantin Prezan, din Dragoş Vodă.

Specialiştii Enviro Consult au mai stabilit că, din rândul clădirilor cu caracter special, adică şcoli şi spitale, în Oradea sunt afectate de gălăgie Ambulatoriul Spitalului Judeţean (strada Republicii 37), Maternitatea şi Liceul Vasile Voiculescu (Calea Clujului 66).

Rezultatele detaliate ale măsurătorilor făcute anul trecut vor fi prezentate marţi, 25 aprilie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, unde va avea loc o dezbatere publică. După ce vor aduce datele la cunoştinţa orădenilor, reprezentanţii municipalităţii vor căuta şi soluţii pentru atenuarea gălăgiei, astfel încât, la următoarele măsurători, numărul urechilor afectate să fie mai puţine...