Centrul istoric al Oradiei s-a îmbogăţit cu încă o clădire cu faţade reabilitate. Sediul Baroului Bihor, de pe strada George Enescu, un imobil construit la începutul anilor 1900 după planurile arhitectului Rimánoczy Kálmán jr., a fost renovat, redevenind plăcut privirii.

"Lucrările au început anul trecut, când s-a reabilitat acoperişul. În acest an, am reuşit să restaurăm faţada. Încă nu e terminată, nu s-a făcut recepţia finală", a explicat, marți, pentru BIHOREANUL, decanul Baroului Bihor, avocatul Adrian Stancu.

Reabilitarea clădirii Baroului s-a făcut din fondurile proprii, după finalizarea exteriorului urmând să se continue cu restaurarea sălii festive, fosta sală de bal.

"Urmează să se cureţe pereţii, vom vedea cum vom reuşi să strângem banii pentru a continua", a mai spus Stancu.  

Clădirea Baroului Bihor a fost construită în perioada 1900 - 1909, de inginerul Reisinger József, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán junior şi din fondurile donate de avocaţii Baroului, înfiinţat pe 20 decembrie 1871.

Construcţia, sobră în exterior, păstrează, însă, caracteristicile stilului Art Nouveau în interior, prin ornamentele spectaculoase de feronerie, treptele din mozaic de marmură, soba şi candelabrele imense din sala festivă, acestea din urmă realizate de meşterii sticlari de la Pădurea Neagră. 

Clădirea Baroului a fost printre puţinele imobile din Oradea care a scăpat de naţionalizare, însă, pentru o lungă perioadă de timp, avocaţii au fost nevoiţi să se retragă în câteva încăperi, restul fiind transformate în apartamente de locuit. Din 1990, clădirea şi-a recăpătat destinaţia iniţială.