O plimbare prin parc şi, de fapt, pe orice stradă a oraşului este, zilele acestea, o adevărată provocare pentru orădeni. Vara foarte ploioasă, dar şi cu temperaturi toride, a favorizat înmulţirea ţânţarilor ca niciodată în ultimii ani.

Alexandra Puiu, un biolog din Cluj Napoca, responsabil cu lucrările de dezinsecţie a spaţiilor publice din Oradea, dezvăluie că Primăria a comandat prea puţine tratamente pentru combaterea ţânţarilor, dar explică şi ce pot face locuitorii oraşului pentru a nu deveni victimele insectelor.

Prea puţine tratamente

- De ce suntem invadaţi de ţânţari în această vară? Pare că sunt mai mulţi decât oricând...

- Într-adevăr, sunt mai mulţi ţânţari, deoarece condiţiile de temperatură şi umiditate au fost propice dezvoltării lor. Perioadele îndelungate ploioase, urmate de creşterea bruscă a temperaturilor, au dus la creşterea exponenţială a populaţiilor de ţânţari din specia Culex pipiens (ţânţarul comun), specie a cărei evoluţie embrionară şi larvară se desfăşoară exclusiv în apă.

- Ce ar trebui să facă autorităţile?

- Pentru a ţine fenomenul sub control, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, singura instituţie din ţară abilitată în acest sens, recomandă aplicarea concomitentă într-o perioadă de 3-4 săptămâni - care reprezintă durata unei generaţii - a tratamentelor împotriva larvelor şi adulţilor. În acest interval sunt recomandabile până la 7 tratamente spaţiale pe vegetaţia din domeniul public, la interval de 2-3 zile, astfel încât să fie eliminaţi adulţii, ceea ce ar anula posibilitatea de depunere a ouălor şi reapariţia larvelor.

- Respectă autorităţile din Oradea aceste recomandări?

- Primăria Oradea efectuează câte un singur tratament pe lună, timp de patru luni, în sezonul cald. Această frecvenţă a fost stabilită prin caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii contractului. Am transmis municipalităţii adresa Institutului Cantacuzino şi aşteptăm luarea unei decizii privind eventuala suplimentare a lucrărilor.

Naturist nu-i destul

- Cum se pot proteja oamenii de ţânţari?

- Populaţia din Oradea ar trebui să acorde importanţă lucrărilor de dezinsecţie. Mai precis, ar trebui să efectueze astfel de tratamente pe spaţiile pe care le deţin, iar  asociaţiile de proprietari ar trebui să asigure dezinsecţia în subsolurile blocurilor, întrucât acestea, mai ales dacă sunt umede, sunt focare de infestare.

- Există vreo soluţie naturală să ţinem ţânţarii şi alte insecte departe de locuinţele noastre, sau doar chimicalele ne salvează?

- În cazuri de infestare masivă, cum este cea din acest an, substanţele „naturale” nu sunt eficiente, cea mai sigură soluţie fiind dezinsecţia cu insecticide avizate pentru profilaxia sanitar-umană.

- Ce fel de insecticide folosiţi în Oradea? Sunt periculoase pentru copii, animale, mediu?

- Insecticidele folosite de societatea noastră sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru profilaxia sanitar-umană şi sunt special formulate pentru dezinsecţiile în spaţii urbane. Fac parte din grupele Xi şi Xn, ceea ce înseamnă că au o toxicitate redusă.

Veste bună de la castani!

- Există soluţii şi pentru stârpirea ambroziei, buruiană puternic alergenă?

- Împotriva ambroziei există erbicide cu care se poate acţiona pentru combaterea plantei.

- Ce boli aţi identificat la copacii din Oradea? Pot fi ei trataţi?

- La arborii din municipiul Oradea, cea mai mare problemă o reprezintă molia minieră la castani, Cameraria ohridella, însă am observat cu bucurie că, după doi ani de contract, în care am făcut tratamente repetate, în acest an castanii arată mai bine ca niciodată.