"Tabăra ar trebui să dureze 3 săptămâni, nu 3 zile. Ne putem muta la o cabană?", le-a spus Alex părinţilor săi, după un weekend pe munte, alături de alţi cercetaşi. La 8 ani, ştie ce este cercetăşia, de aproape 2 ani fiind membru al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României. De mai bine de 20 de ani, organizaţia are o filială şi la noi - Centrul Local Oradea.

Toate grupurile de cercetaşi au acelaşi scop: educarea, prin metode nonformale, a tinerilor cu vârste între 7 şi 24 ani, urmărind un set de valori şi principii, şi integrând elemente esenţiale precum natura, învăţarea prin acţiune sau sprijinul unui adult. Obiectivul principal este ca tânărul să devină un membru activ în societatea în care trăieşte.

Dar cum se întâmplă asta? Copilul face parte dintr-o echipă formată din 6-8 membri de vârste apropiate. Alături de aceştia, participă la activităţi interactive şi învaţă felurite lucruri, experimentându-le personal şi direct. De pildă, cercetaşii ies în natură, merg în tabere unde, într-un cadru nonformal, au sentimentul de apartenenţă, responsabilitate şi autonomie, dar şi de securitate fizică şi emoţională. În plus, cercetaşii se întâlnesc săptămânal, cu obiective de învăţare adaptate nevoilor vârstei.

În prezent, Centrul Local Oradea are aproximativ 100 de membri. Activităţile se desfăşoară pentru cercetaşi pe tot parcursul anului, dar sunt organizate şi evenimente de amploare dedicate întregii comunităţi. Totuşi, există o întrebare care revine mereu: "Oare ce cercetează cercetaşii?". Pentru aceia care încă nu au primit răspunsul, cercetaşii îi încurajează să îi contacteze la oradea@scout.ro. Tot aşa pot primi un răspuns dacă se întreabă cum să devină cercetaşi.

Cercetăşia este pentru toate vârstele, pentru copii de vârsta lui Alex, pentru adolescenţi, dar şi pentru adulţi. Cercetăşia este educaţie pentru viaţă.

Raluca Popa
cercetaş